Over de doden niets dan goeds

In het Limburgse plaatsje Wahlwiller staat een klein kerkje waarvoor de kunstenaar Aad de Haas (1920-1972) in 1947 een kruisweg maakte. Voor wie een Roomse opvoeding gemist heeft: een kruisweg is een set van vijftien afbeeldingen, ‘kruiswegstaties’ genoemd, waarin evenzoveel stadia zijn afgebeeld uit Jezus’ gang van het paleis van Pilatus, waar hij ter dood werd veroordeeld, naar Golgotha, waar hij stierf. Je treft ze meestal aan tegen de zijmuren van een kerk. Het is een oud Rooms gebruik om bij deze vijftien staties te bidden of mediteren, vooral in de week voor Pasen.

De Haas’ kunstwerk riep nogal wat weerstand op en niet omdat hij als zestiende statie ‘de verrijzenis’ opnam. ‘Obsceen’ werd zijn werk gevonden, wat strikt genomen een eigenaardige kwalificatie is: een kruisiging is nu eenmaal obsceen. De afbeeldingen werden uiteindelijk weggehaald en bleven weg tot 1981. Het was de afgelopen week overleden Mgr. Gijsen die er in dat jaar voor zorgde dat de kruisweg in ere werd hersteld.

Aartsconservatieve reactionairen kenmerken zich doorgaans niet door een uitgesproken moderne smaak in kunst, literatuur, muziek of andere zaken die de mens buiten de ratio om kunnen ontroeren of bij de strot grijpen. Het is niet voor niets dat juist in religies zoveel mensen rondlopen die iets hebben tegen juist dat soort dingen: dans, poëzie, film, toneel of kunst in het algemeen. Dat brengt mensen maar op rare ideeën.

Bisschop Gijsen was natuurlijk aartsconservatief en reactionair, maar er was meer aan de man dan alleen deze twee begrippen en zijn goede smaak voor moderne kunst kan gerust verrassend genoemd worden.

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.