Minuskel

Minuskel04

De Karolingische minuskel is een vondst van de humanisten. De drukpers was net uitgevonden en men was op zoek naar lettervormen die goed bij dat medium pasten. Nu waren de humanisten zeer geporteerd van alles wat uit de oudheid kwam, dus lag de keuze eigenlijk voor de hand. Net als dat men in classicistische stijl begon te bouwen en in de kunst klassieke voorbeelden en vormentaal overnam, keken de humanisten voor de schriftvorm ook naar de Oudheid: de door de Romeinen en Grieken gebruikte letters.

Voor het Latijnse schrift kwamen ze de benodigde vormen tegen in manuscripten van de Latijnse teksten die ze bestudeerden. Alleen hadden de vroege humanisten geen nauwkeurige dateringsmethoden voorhanden en geen idee uit welke tijd die manuscripten kwamen. Ze vergisten zich een paar eeuwen. De meeste handschriften van klassieke Latijnse teksten kwamen uit de achtste en negende eeuw, de ‘Karolingische’ periode, genoemd naar Karel de Grote.

Boeken vergaan na verloop van een paar eeuwen en moesten dus, voordat de drukpers was uitgevonden, om de zoveel generaties worden overgeschreven. Karel de Grote en zijn directe opvolgers waren zich – net als de humanisten een paar eeuwen later – zeer bewust van de waarde van alle klassieke teksten die in hun tijd nog bewaard waren. Onder de Karolingen zijn daarom met staatsteun enorme hoeveelheden klassieke teksten gekopieerd.

Dat is met zoveel enthousiasme gedaan dat het leeuwendeel van alle klassieke teksten die we nu nog kennen, bekend is gebleven dankzij de kopieerwoede onder de Karolingen. Oudere manuscripten zijn er vaak niet meer. De vroege humanisten wisten dat niet, zagen de handschriften aan voor Romeins en namen het Karolingische kanselarijschrift over als klassiek voorbeeld voor de drukletter. Terecht, want de letter was ontwikkeld om duidelijk en makkelijk lees- en schrijfbaar te zijn.

Het is deze Karolingische minuskel die dankzij de vergissing van de vroege humanisten de basis is geworden voor de Plantin, Baskerville, Garamond, Palatino, Bodoni, Times New Roman en al die andere lettertypes die u tegenwoordig in uw computer kunt vinden.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Minuskel

  1. Pingback: Livius Nieuwsbrief / juli | Mainzer Beobachter

  2. bnsdrp zegt:

    Wat staat er in de regel met onderste helft minuskel ?

  3. Dat doet er niet zoveel toe, want het laat zien dat de onderste helft van de letters niet leesbaar is.
    Maar er staat: “De onderkant is redundant en ook niet leesbaar.”

  4. Pingback: Aantekeningen bij de Bijbel · Livius Nieuwsbrief / juli

Reacties zijn gesloten.