Met andere woorden

Ik ga eens ongegeneerd reclame maken. Voor het Nederlands Bijbelgenootschap nog wel. Dat geeft al jaren een buitengewoon aardig tijdschriftje uit over het vertalen van de bijbel Met Andere Woorden. Ik ben er nu al een tijd op geabonneerd en kan het iedereen aanraden die iets meer wil weten over het onderwerp ‘vertalen van de bijbel’. Het is nog gratis ook en wordt viermaal per jaar uitgegeven.

Wat het blad zo leuk maakt, is dat het niet geschreven is voor, maar wel door specialisten. Daarnaast komen heel verschillende onderwerpen aan de orde. Behalve de vertaling die nu door het genootschap wordt voorbereid, de Bijbel in Gewone Taal (BGT), komen bijvoorbeeld ook 18e en 19e eeuwse vertalingen en bewerkingen aan bod. Het blad schrikt ook niet terug voor ingewikkelde vertaalkwesties van bijvoorbeeld één woord en soms komt exegese om de hoek kijken.

Alles even leesbaar voor de leek. Het enige wat je nodig hebt is een – klein – beetje doorzettingsvermogen en natuurlijk: interesse. In het laatste nummer een artikel over Paulus’ ideeën over wijsheid en het spreken in tongen in het kader van zijn eerste brief aan de Korinthiers, bijbelverhalen op rijm voor kinderen uit de negentiende eeuw, het vertalen van bijbelse werkwoorden voor beweging waarin hoogteverschillen zijn verwerkt en hoe je die moet vertalen in de taal van een land waarin geen bergen zijn, en dus ook geen gelijkaardige werkwoorden en een uitgebreide verantwoording van de vertaling ‘in gewone taal’ van Ezechiels visioen van het dal der dorre doodsbeenderen.

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.