Plus ça change…

Das ist keine Religion und keine Gottesdienst mehr. Das ist eine verschwörung gegen alles nicht-jüdisches. Die Verschwörung einer krankhaft hinterlistigen, vergifteten Rasse gegen die Gesuntheit der Arischen Völker und gegen ihr moralisches Gesetz.

Tot nu toe dacht ik altijd dat het een moderne vondst was: het idee om een godsdienst niet gelijk te behandelen met andere godsdiensten op grond van de overweging dat het een politieke ideologie is. Ik heb het ook altijd een slim en lastig te weerspreken argument gevonden, omdat elke godsdienst nu eenmaal een visie op de samenleving heeft en die is dus per definitie politiek.

Maar het is helemaal geen moderne vondst: bovenstaand citaat komt uit de film Der Ewige Jude (1939) waarin het punt dat het jodendom geen religie, maar een politieke ideologie is, meermaals wordt gemaakt. Bovenstaand citaat valt in de vijfenvijftigste minuut als conclusie na een drietal citaten uit de Thora (die overigens verzonnen zijn, maar dat terzijde). Even daarvoor, in de negenenveertigste minuut, is het volgende te horen bij beelden van een Talmoedschool:

Das ist kein Religionsunterricht. Und die Rabbiner, diese Meister der Verstellungskunst, sind nicht friedliche Gottesgelehrten, sondern politische Erzieher.

Het idee om een godsdienst te bestrijden als een politieke ideologie werd dus al gebruikt door de Nazi’s, heeft ze overleefd en wordt nu gewoon in de Tweede Kamer gedebiteerd alsof het een hele normale politieke opvatting zou zijn.

Plus ça change, plus c’est la même chose

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Politiek, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Plus ça change…

 1. MNb zegt:

  “dus per definitie politiek”
  Krek. Ik ken geen enkele onpolitieke religie. Zodra mensen zich gaan organiseren – of het nou een schaakclub of een club van gelovigen betreft – doen ze aan politiek. Elke beginnersboek politicologie zal een definitie van politiek geven die dit duidelijk maakt (belangenbehartiging, toekenning van schaarse middelen ed).
  Voor mij als atheïst is dat erg handig, omdat ik daarom op de Kruistochten kan wezen om de vermeende morele superioriteit van het christelijk geloof te weerleggen. Aan de andere kant is hiermee de nazi- en islamofobe redenering makkelijk te weerleggen. Dit

  “niet gelijk te behandelen met andere godsdiensten op grond van de overweging …”
  is een drogredenering. Zij is dus gebaseerd op een valse, daarom onuitgesproken vooronderstelling, wordt bovendien willekeurig toegepast en gebruikt tenslotte een vage betekenis van het begrip politiek.
  Er zijn hier nog twee onuitgesproken punten aan verbonden. De eerste is collectieve verantwoordelijkheid, waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Geloof het of niet, op het Nederlandse deel van internet heb ik mogen lezen dat “Judea” in de Daily Mail, 1934, Duitsland de oorlog verklaarde toen het tot een boycot opriep. Daarom moesten de Duitsers later wel alle joden naar concentratiekampen sturen. De eis aan westerse moslims om elke zelfmoordaanslag steeds weer ondubbelzinnig te veroordelen komt op hetzelfde neer. Er is een bekende Amerikaanse joodse (zijn eigen woorden) atheïst die het laatste doodnormaal vindt. Ik niet en hij heeft me daarom tijdelijk geband (toegegeven, mijn bewoordingen waren onbeleefd – voor mensen die het met hem eens zijn is dat lang niet erg).
  Het tweede is de valse veronderstelling dat joden/moslims een monolitische organisatie vormen als drager van die religieus-politieke ideologie en daarom allemaal dezelfde politieke doelen nastreven.

 2. MNb zegt:

  Plus ca change
  Plus c’est la meme chose
  The more that things change
  The more they stay the same

  Rush, Hemispheres, Circumstances

 3. Pingback: Antisemitisme | Apoftegma

 4. Pingback: Ritueel slachten | Apoftegma

 5. Pingback: Ritueel slachten - Sargasso

 6. Pingback: Fabeltjes | Apoftegma

 7. Pingback: Geachte heer Ephimenco, | Apoftegma

 8. Pingback: Geachte heer Ephimenco - Sargasso

Reacties zijn gesloten.