Ketterij

Nu de Sint weer in het land is, neem ik de gelegenheid te baat om even iets recht te zetten dat nodig moet worden rechtgezet: namelijk het volslagen mallotige en bovendien onjuiste idee van de  hulpsinterklazen, volgens welke er maar één plek van de vele waar de Goedheiligman zich lijkt te bevinden, daadwerkelijk door Sint Nikolaas wordt ingenomen, terwijl alle overige plekken worden bezet door gewone stervelingen die slechts de rol van Sinterklaas spelen, dan wel een deel van diens taken waarnemen.

Zoals alle rechtgeaarde Sint-vereerders echter weten, is de waarheid een geheel andere. Nikolaas is geen gewoon mens zoals alle andere, het is een heilige die tot heel wat meer in staat is dan u en ik. Dat blijkt wel uit het feit dat hij te paard over een puntdak kan galopperen en in één nacht alle Nederlandse kindertjes – mits braaf uiteraard – kan bedelen met cadeaus. Daar heeft hij in het geheel geen assistentie van hulpsinterklazen voor nodig. Dat kan hij als heilige prima zelf af.

Sinterklaas beschikt als heilige bovendien over de genade van bilocatie, het vermogen om tegelijkertijd op meerdere plekken aanwezig te zijn. Dat, en niet die verderfelijke ketterij der hulpsinterklazen, verklaart waarom de Sint soms op meerdere plekken tegelijk wordt gesignaleerd.

Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ketterij

  1. Carla zegt:

    hear hear

Reacties zijn gesloten.