Nuttige archeologie

Sobibor_Ivar_kleinMijn vak zie ik niet direct als een nuttige tijdsbesteding. Archeologie is als voetbal: het is verschrikkelijk leuk, maar nergens goed voor. De uitzonderingen daarop – archeologisch onderzoek dat écht ergens goed voor is – kan ik op de vingers van één hand tellen.

Mijn collega Ivar Schute brengt vandaag echter de tweede hand dichterbij. Hij is vanmiddag om 13:15 op Nederland 1 te zien bij MAX Live, waar hij wordt geinterviewd over het archeologische onderzoek aan de vernietigingskampen Treblinka en Sobibor. Hij deed daar de afgelopen maanden aan mee.

Kijken! (dat kan hier)

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Nuttige archeologie

 1. henktjong zegt:

  Leg mij eens uit waarom het nuttiger is om een concentratiekamp op te graven dan een steentijd- of middeleeuws dorp?

 2. henktjong zegt:

  Wat is er nuttig aan neo-nazi’s?

 3. MNb zegt:

  Bedankt voor de link. Hoe ik in Moengo, Suriname woon is dit de enige gelegenheid deze uitzending te zien. Ook het interview erna met Jansen van Galen is van belang. Voor mij bevat het weinig nieuws, maar het is prettig te zien dat de feiten een keer correct worden weergegeven. Het is wel jammer dat Max een kritieke vraag niet stelt: als Surinamers in 1975 zo weinig zin hadden in de onafhankelijkheid, waar kwam die feestende mensenmassa dan vandaan? (Ik weet het antwoord wel)
  Het klopt zonder meer dat het land economisch bloeit. De wereldwijde crisis is hier volstrekt voorbijgegaan. Baas Bouta ligt aan banden; het is opmerkelijk hoeveel kritiek hij te verduren krijgt in de Surinaamse kranten en hoe stoicijns hij dat ondergaat. Het resultaat is volgens een internationale waakhond een persvrijheid groter dan in vele Europese landen, inclusief enkele leden van de EU.
  Opmerkelijk is ook dat sinds een jaar of tien Surinamers herstemmen met de voeten – het aantal remigranten is hoger dan het aantal emigranten.

 4. Pingback: Nuttige archeologie (2) | Apoftegma

 5. Pingback: KORT | Nuttige archeologie - Sargasso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.