Vandaag géén sint

5 December leek me een goede gelegenheid om even kort een wijdverbreid misverstand recht te zetten. Het is vandaag géén Sinterklaas!

Wie van plan was vanavond pakjesavond te gaan vieren: gaat u daar vooral mee door en laat u niet door mijn betweterigheid tegenhouden, maar het echte Sinterklaasfeest is pas morgen. De Heilige Nicolaas van Myra, kerkleraar, overleed namelijk op 6 december en aangezien de dag dat men het aardse verlaat – althans voor heiligen – tevens hun geboortedag in het hemels paradijs is, viert de kerk die datum als feestdag van voornoemde Nikolaas.

Dat u pakjesavond viert op de avond ervoor, heeft een heel eenvoudige reden: het stamt nog uit de tijd dat een dag niet liep van twaalf uur ’s nachts tot twaalf uur ’s nachts, maar van zonsondergang tot zonsondergang. Echt grote feesten begonnen dan ook direct na zonsondergang, zoals dat nu ook nog het geval is met Kerstmis en Pasen en zoals joden nog steeds hun sabbat aanvangen op vrijdagavond. Ooit was de feestdag van de Heilige Nikolaas vrijwel net zo belangrijk als Kerstmis en Pasen en zo is pakjesavond op 5 december terecht gekomen.

Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vandaag géén sint

  1. MNb zegt:

    Dit ziet u natuurlijk helemaal verkeerd. Net zoals Sinterklaas de gave van bilocatie heeft is hij onsterfelijk. Net zoals hij in november uit Spanje weer aankomt moet hij weer terugkeren – op 6 december in een lege stoomboot. Dus daarom deelt hij op 5 december alle cadeautjes uit.
    U bent een ketter en kunt vanavond een spotdicht verwachten.

Reacties zijn gesloten.