Met andere woorden (3)

Er moet wat misgegaan zijn met de post. Dat is iets wat sinds de privatisering van de PTT PTT Post TPG Post TNT Post PostNL wel vaker gebeurt, helaas. In ieder geval is het nieuwe nummer van het tijdschrift over bijbelvertalen Met Andere Woorden alweer sinds januari uit en maak ik er deze keer wat laat reclame voor, omdat het nooit in mijn brievenbus is aangeland.

Dit nummer start met een artikel over de tentoonstelling ‘Thuis in de Bijbel. Oude meesters, grote verhalen’ (tot 10 augustus 2014 te zien in Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht’) van Anne Jaap van den Berg, Dunja Nadjézjda Hak en Tanja Kootte. Daarna een gedegen verhandeling van graecus Gert Knepper over de betekenis van het woord charis, ‘geschenk’ in de proloog van het Johannesevangelie, waarin de schrijver betoogt dat de evangelist iets heeft willen zeggen dat een beetje op vervangingstheologie lijkt (Knepper zelf gebruikt dat woord trouwens niet). Dan een reuze onderhoudend artikel van Tineke Bol-Drieenhuizen over het vertalen van bijbelse eufemismen in de Bijbel in Gewone Taal. Hoe geef je verhullend taalgebruik weer in een vertaling die als één van zijn belangrijkste principes ‘duidelijkheid’ hanteert?

De Bijbel in Gewone Taal komt in oktober 2014 uit. Te gelegener tijd zal ik er vast wel over bloggen. Met Andere Woorden heeft er de afgelopen tijd veel aandacht aan besteed, maar dit nummer wordt besloten met een kort artikel van de bekende hebraist Piet van Midden over de nieuwe vertaling van het bijbelboek Jozua door de Societas Hebraica Amstelodamensis.

Het nieuwe nummer kan hier worden gedownload

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.