Stir up Sunday

Komende zondag is uw laatste kans om nog Christmas Pudding te maken. U weet wel, die Engelse delicatesse waarvan één plakje genoeg is om dagenlang te overleven. Die pudding moet namelijk nog een paar weken rijpen voor hij eetbaar is. Als u hem op de laatste zondag van het kerkelijk jaar maakt, heeft u de hele advent nog. Da’s vier weken plus een beetje. Die zondag heet stir up Sunday omdat alle leden van het gezin geacht worden de kom met ingredienten te roeren en een wens te doen, die dan natuurlijk met kerst uit moet komen.

Een collega van me was zo vriendelijk me aan een recept te helpen en daar enige uitleg bij te geven. Bovendien mocht ik haar puddingvorm lenen, die ze nu dus tot volgend jaar kwijt is. Het maken van een Christmas Pudding is eigenlijk heel erg eenvoudig. Toch kijken veel mensen er tegen op. Dat ligt aan drie dingen : je moet ruim op tijd beginnen (twee maanden), het koken van de pudding duurt een volle dag en je moet weten waar je de benodigde ingredienten vindt en als je daar niet in slaagt, wat goede vervangers zijn.

Voor wie het wil proberen, volgt hier het recept volgens Delia Smith, met uitleg en annotaties voor Hollandse omstandigheden. We beginnen met de ingredienten.

Droog:
110 gram suet (runderniervet)
50 gram zelfrijzend bakmeel
110 gram witte broodkruimels (of paneermeel)
225 gram donkere basterdsuiker
110 gram sultana’s
110 gram rozijnen
275 gram krenten
25 gram candied peel
25 gram amandelen, gestampt of geschaafd
geraspte sinaasappelschil (1/2 sinaasappel)
geraspte citroenschil (1/2 citroen)
1 flinke appel, in stukjes
1 theelepel ground spice
1/4 theelepen gemalen nootmuskaat
1 snufje kaneel

Nat:
2 eieren
75 milliliter barley wine
75 milliliter stout
2 eetlepels rum

Belangrijkste is dat er minimaal 13 ingredienten in de pudding zitten want Jezus plus de Twaalf maakt samen dertien. Hierboven zijn het er 19 trouwens.

Er is niets moeilijks aan het maken van de pudding zelf. In wezen smijt je alle ingredienten bij elkaar, laat ze 24 uur marineren en stopt ze in de ingevette vorm, waarna je de pudding acht uur lang stoomt. Het handigste is eerst alle droge ingredienten te mengen. Die vergen een boel ruimte dus Delia’s advies om dat in de grootst vindbare kom te doen is niet overbodig. Wanneer je alle natte ingredienten erbij gooit, slinkt het, dus geen zorgen: het past echt in de vorm. Deze hoeveelheden zijn voor een puddingvorm van 1,2 liter.

De vorm moet na vullen worden afgedekt met twee lagen greaseproof paper plus een laag aluminiumfolie. Die worden rondom met een keukentouwtje afgebonden. Dat is de reden dat de puddingvorm onder de rand een randje moet hebben, zodat het touwtje blijft zitten. Enige kleuterschoolvaardigheden zijn vereist voor het aan dat afbindtouwtje vastmaken van een van hetzelfde touw gemaakt hengsel, waaraan de pudding kan worden opgetild.

Mijn collega en ik gebruikten dezelfde truc voor het stomen: we zetten de puddingvorm in een grote pan met een laag water erin op metalen uitsteekvormpjes voor koekjes. De waterspiegel reikte tot net onder de bovenkant van die vormpjes. Gedurende de acht uur stomen moet je wel regelmatig checken of niet al het water is verdampt en eventueel water aanvullen. Dat moet met kokend water, anders raakt de boel van de kook en kom je er nooit meer achter of hij nu wel of niet acht uur gestoomd heeft.

Na stomen de vorm uit de pan halen en goed laten afkoelen, dan het aluminiumfolie en greaseproof paper eraf halen en vervangen door een nieuwe set, liefst inclusief hengseltje. Dan kan de pudding op een koele en donkere plek worden gezet om te rijpen. Bij ons staat hij in de meterkast.

Met de kerst kan hij uit de meterkast en ruim twee uur gestoomd, waarna u hem mag uitpakken en opdienen. Uiteraard flamberen met cognac of rum in een relatief donkere kamer, want dat ziet er het leukste uit. Mijn collega waarschuwt voor het gebruik van ‘restjes drank’. Daar moge nog voldoende alcohol in zitten om u in feeststemming te brengen, voor flamberen is het te weinig. Verse drank dus voor dit pyromane doel en let u er ook even op dat u niet met een brandende lepel drank door het huis gaat lopen: de alcohol pas aansteken boven de pudding als die op zijn plek staat. De brandweer viert ook graag in alle rust kerst.

Tenslotte de moeilijkheden. Hierboven staan een aantal ingredienten aangegeven die wat lastig zijn. Gelukkig zijn er alternatieven.

Suet – is runderniervet, het vet dat bij het rund rond de nieren zit. Het is hard vet, dus enorm ongezond, en een overblijfsel uit middeleeuwse recepten voor Chistmas pudding, toen de pudding nog een manier was om vlees te conserveren. Runderniervet moet bij de meeste slagers van te voren worden besteld. Kan ook worden vervangen door margarine, waarmee de pudding meteen vegetarisch wordt.

Candied peel – is de gesuikerde, gedroogde schil van sinaasappel, citroen of cederappel, dat laatste is sukade. Sommige mensen stoppen ook gesuikerde kersen (van die knalrode en groene, bigarreaux volgens mijn collega) in de pudding. Is te vinden in de betere supermarkt en zo niet: neem die lichtgevende kersen, dadels, gedroogde vijgen, als het maar fruit is, droog en zoet.

Ground spice – een kruidenmengsel waarvoor vaak speculaaskruiden wordt gebruikt. Dat is niet helemaal terecht want daar zit kardamom in en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ik heb de mijne zelf gemaakt van één deel elk: kaneel, korianderzaad (ketoembar), karwei, nootmuskaat, gember (djahé), kruidnagel en piment en twee delen foelie (totaal dus 9 delen).

Barley wine – is geen wijn, maar een biersoort met veel restsuikers – dus zoet – en een hoog alcoholgehalte, vergelijkbaar met wijn. Mijn lokale bierspecialist raadde Bommen en Granaten aan van de Bodegraafse brouwerij de Molen, of Quadrupel van la Trappe. Mijn collega gebruikte de Gulden Draak van de Vlaamse brouwerij Vansteenberge. Maar elk zoet bier met een fors alcoholgehalte voldoet. Er bestaan twee barley wine tradities: de Engelse en de Amerikaanse. Die laatste is niet zoet maar bitter en wordt bij koken alleen maar bitterder. Geen Amerikaanse barley wine dus.

Stout – is een relatief sterk, donker bier, gebrouwen van geroosterde gerst of mout. Het bekendste stout is het Ierse Guinness. Ik heb de extra stout van de Haarlemse brouwerij Jopen gebruikt.

Het schijnt dat je alle alcohol ook kunt vervangen door sinaasappelsap als je behoefte hebt aan een Christmas pudding zonder alcohol. Daarmee wordt hij ook meteen halal. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat er na in totaal tien uur stomen en twee maanden rijpen ook nog maar één molecuul alcohol in de pudding zit, maar voor wie wat angstiger is aangelegd dan ik: sinaasappelsap dus.

Greaseproof paper – is niet precies hetzelfde als bakpapier, maar dat werkt net zo goed.

Vergeet het belangrijkste niet: samen roeren en een wens doen!

Ik publiceer dit recept speciaal voor Dick en Rikkie, die ik de afgelopen weken steeds maar misloop, waardoor ze het beloofde papieren recept nog steeds niet hebben gekregen.

Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stir up Sunday

  1. Pingback: Porno | Apoftegma

Reacties zijn gesloten.