Timeo Danaos

Er wordt nog wel eens gewezen naar de Grieken de laatste tijd: zij hebben de boel belazerd destijds, zijn op valse voorwendselen bij de Euro gekomen terwijl dat eigenlijk helemaal niet kón, hebben met zijn allen jarenlang geprofiteerd en ja, al is de leugen nog zo snel… Dus moeten ze nu op de blaren zitten, eigen schuld dikke bult en meer van dat soort oubollige joligheid.

Daar kun je een boel over zeggen, maar dat ga ik hier niet doen. Ik ben geen econoom. Maar ik kan wel een beetje rekenen en een paar vragen die ik had over de inhoud van het begrip ‘de Grieken’ heb ik van de week weten te beantwoorden. Vragen als: wanneer werd de euro eigenlijk ingevoerd? Wanneer werd dat besluit genomen? Op basis van gegevens over welke tijdsperiode? Wanneer is de regering die de kluit belazerd zou hebben eigenlijk gekozen? Wie waren er toen stemgerechtigd? Wie stemden ook echt op de winnende partij(en)? En vooral: hoeveel mensen leven er nu in Griekenland die met die hele toestand nooit iets te maken hebben gehad? Of er nooit voor gestemd hebben? De antwoorden blijken in één avond vindbaar.

In april 2000 stelde de Europese Centrale Bank op basis van eigen onderzoek voor om Griekenland op te nemen in de Euro, omdat het inmiddels (bijna) voldeed aan de eisen. Het rapport had betrekking op cijfers uit de periode april 1999 tot en met maart 2000. Naar we nu weten, waren dat nogal creatief opgebouwde cijfers.

De laatste parlementsverkiezingen in Griekenland voorafgaand aan dat moment waren op 22 september 1996. Grieken mogen stemmen vanaf hun achttiende. Dat wil zeggen dat de Grieken die ooit gestemd hebben voor de regering die Europa voor het lapje hield nu minimaal 37 jaar zijn, geboortejaar 1978 of later.

Ik heb geen cijfers over de bevolkingssamenstelling kunnen vinden voor 2015, maar volgens cijfers uit 2012 (3 jaar geleden, toen waren ze dus 34 jaar) leefden er in dat jaar 4.319.190 Grieken geboren in 1978 of later. Dat is 38,26% – op een bevolking van 11.290.067 zielen – die niet stemgerechtigd waren in 1996. De overige 61,74% Grieken waren dat wel en daarvan heeft 41,5% gestemd op de partij die destijds de absolute meerderheid aan zetels won, en dus de regering vormde. Dat betekent dat – althans in 2012 – 41,5% van 61,74% in 1996 op die partij (PASOK) gestemd had. Dat is 25,62% van de gehele bevolking, een ruime kwart.

Sinds 2012 zijn er nog nul-, één-, twee, en driejarigen bij gekomen en onder de ouderen zullen er wat overleden zijn. Die ruime kwart zal nu dus lager liggen (en in de komende jaren alleen maar dalen). Ik ga er voor de vorm maar even van uit dat zowel magere Hein als de ooievaar onder de stemmers van alle partijen gelijk huishoudt. Dat is een aanname die niet helemaal zonder problemen is, maar dat effect zal nooit groot zijn.

Wie het dus heeft over ‘de Grieken’ die nu terecht op de blaren moeten zitten, heeft het over slechts een kwart van de bevolking die als stemgerechtigden medeverantwoordelijk gehouden zouden kunnen worden voor hun eigen toestand, over 36% die destijds wel stemden, maar niet noodzakelijk ‘fout’ en over 38% van de bevolking die er met geen mogelijkheid verantwoordelijk voor gehouden kan worden.

 

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Timeo Danaos

  1. mnb0 zegt:

    Ja, maar collectief straf uitdelen voelt zo lekker – dat zou u als historicus toch moeten weten.

Reacties zijn gesloten.