Mogen wij jullie verzoeken

Foto0677Ergens in onze gemeente ligt een bedrijventerrein zoals er dertienhonderd in een dozijn passen: saai, ongeïnspireerd, doods en zowel stedenbouwkundig als architectonisch gespeend van iedere denkbare vorm van originaliteit. Daar werk ik. Helemaal achterin dat bedrijventerrein, aan het einde van onze straat, zit Avery Dennison.

Ik heb geen idee wat ze daar maken. Het bedrijf zit in een potdichte plaatstalen kubus in vergelijking waarmee alle andere gebouwen op het bedrijventerrein hip-hop-Art Nouveau met een postmoderne twist lijken. Wat voor soort mensen daar zoal komen, zou ik ook niet weten: er staan nooit veel, maar wel wisselende hoeveelheden auto’s op het parkeerterrein, dus er zullen wel mensen af- en aankomen, maar waarvoor is me onduidelijk. Op de website lees ik dat Avery Dennison a global leader in labeling and packaging materials and solutions is. Dat is taalkundig al net zo origineel als de architectuur van de lichtblauwe kubus.

Een paar maanden geleden is aan de afzondering van het eenzame bedrijf nog wat extra toegevoegd. Rond de parkeerplaats bij de kubus is een fors hek gezet met een op afstand bedienbare poort met intercom. Mensen die op het bedrijventerrein werken en met de trein komen, maken gebruik van een voetpad dat aan het einde van onze straat begint, precies bij de parkeerplaats. Ze staken vroeger af over die parkeerplaats en moeten nu dus omlopen. De parkeerplaats stond nooit vol, daarvoor was het gewoon niet druk genoeg daar achterin het bedrijventerrein. Er is al jaren geen hangjongere gesignaleerd, daarvoor is het te ver weg van de bewoonde wereld. Het moesten dus wel die naar hun werk lopende forenzen zijn, dacht ik. De mensen van Avery Dennison zijn kennelijk op hun rust en orde gesteld.

Tot ik het bordje zag dat naast de poort was gezet. Dat is een bord met zo’n specifieke tekst en afbeeldingen, dat het wel speciaal op bestelling moet zijn gemaakt. Misschien is het zelfs wel het enige bord ter wereld van dit type. Er blijkt uit dat de mensen van Avery Dennison een hele andere inschatting maken van de risico’s van de buurt waarin ze gevestigd zijn: luide muziek, drugsgebruik, alcohol, zwerfafval en rondhangend gespuis. Ze zijn in de acht jaar dat ik hier werk nog nooit gesignaleerd, maar de mensen van Avery Dennison maken zich er zorgen over. Daar is een reden voor: naast Avery Dennison zit de plaatselijke sociale werkplaats.

Of het aan de dienstdoende gemeente ligt, weet ik niet, maar deze sociale werkplaats is behoorlijk groot en er werken ook een fors aantal mensen. Reden waarom het pand ook een kantine heeft, waar trouwens iedereen welkom is. Mijn collega’s en ik gaan er iedere vrijdagmiddag lunchen. Ze serveren er uitstekende uitsmijters, broodjes, warme happen, soep en smoothies.

Het blijft natuurlijk een sociale werkplaats. Niet iedereen loopt er zogezegd rond in een krijtstreep en aan sommige mensen is duidelijk te zien dat het socialisatieproces nog in volle gang is. Dat doet echter niets af aan de vriendelijke bediening, de gemoedelijke sfeer en het feit dat de mensen er hard hun best doen. Het enige bijzondere aan deze plek is dat de vlaggen voor het gebouw opvallend vaak halfstok hangen. Dat gebeurt als er in het pand een sterfgeval te betreuren is. Dat u weer weet waar in de maatschappij de klappen vallen.

De mensen die werken in deze sociale werkplaats hebben, zoals dat zo mooi heet, ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Daar wordt mee bedoeld dat de arbeidsmarkt afstand van ze neemt: ze zijn te ziek, te moeilijk plaatsbaar, te ingewikkeld, te lang werkloos, te buitenlands, te onervaren, te oud, vergen teveel aanpassingen, you name it, de arbeidsmarkt wil ze niet en dus zitten ze hier, in een apart hoekje van een eenzaam bedrijventerrein, in een apart hoekje van de gemeente, in een apart hoekje van de samenleving.

Het bordje van Avery Dennison is een woordeloze manier om die uitsluiting nog eens extra aan te zetten: het spreekt ze aan als rondhangende, troep makende, zuipende, blowende pillenslikkers die hier niet gewenst zijn en die je vanzelfsprekend niet aanspreekt in de beleefdheidsvorm. A global leader in labeling and packaging materials and solutions. Natuurlijk, etiketjes plakken, dát kunnen ze bij Avery Dennison.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mogen wij jullie verzoeken

  1. mnb0 zegt:

    Met “materials and solutions” zal wel de scheikundige betekenis bedoeld zijn. Zo’n bedrijf heeft een wat andere marketingstrategie dan pakweg Appie Heijn.

Reacties zijn gesloten.