Mundus vult decipi

Een tijdje geleden blogde ik over mijn weggeefproject: een boek van Arabist Hans Jansen dat ik pas in de plaatselijke weggeefkast durfde te zetten nadat ik het uitbundig van commentaar in de kantlijn had voorzien. In het kielzog daarvan eindigde ook een ander boekje in de weggeefkast, eveneens hevig van aantekeningen in potlood (hardheid H) voorzien, met in het kaftpapier ingevouwen een afdruk van mijn oude recensie: ‘Jezus in de Islam’ van Ahmed Deedat.

Dat was natuurlijk een beetje flauw. Hans Jansen was ondanks alles een man die wist waar hij over schreef en die ook uitstekend schrijven kon. Aan het neersabelen van Hans Jansen was nog eer te behalen. Ahmed Deedat onderuithalen is daarentegen bijna onvermijdelijk: de arme man is een sitting duck.

Ahmed Deedat was wat je een islamapologeet zou kunnen noemen, een beetje het omgekeerde van Hans Jansen dus. Een Indiase moslim in Zuid Afrika die zich – zeg maar – doctrinair bedreigd voelde tussen de enorme meerderheid christenen aldaar en besloot daar eens werk van te maken. Dat leidde tot enkele publicaties, een missionair instituut en televisiedebatten met televangelists, met als beroemdste de beruchte Jimmy Swaggart.

Deedat is in sommige (NB: niet alle!) moslimkringen enorm populair, ook onder moslims in landen waar sprake is van een religieus gemengde bevolking. En dat is raar, want wat Deedat te berde weet te brengen over andere religies dan de islam is stuitend ongeïnformeerd. Bij tijd en wijle weet hij zelfs onvoldoende over de islam zélf. Het grappige is dat dat niet hoeft te liggen aan het feit dat hij moslim is. De Nederlandse vertaler van ‘Jezus in de Islam’ is een voormalige katholiek, die Deedats blunders – minder kan ik het niet noemen – aangaande het christendom gewoon heeft laten staan.

Dat alles wordt door zijn publiek geslikt. Kennelijk hebben die niet de behoefte bij hun buurman of collega te checken of wat Deedat over hen beweert wel precies zo klopt als hij het zegt. En ook dat is raar want Deedat legt het er in zijn boeken soms wel héél erg dik bovenop. Zo beweert hij dat hij er in zijn veertigjarige carrière nog nooit in geslaagd is één christelijke geestelijke te vinden die hem kon uitleggen hoe dat nou zat met dat Jezus de Zoon van God was, in volle ernst: veertig jaar zoeken.

Als ik zoiets zou lezen over een toch vrij centrale kwestie in de islam – ik noem maar wat: de ongeschapenheid van de koran – en iemand zou beweren er in veertig jaar niet in geslaagd te zijn één imam te vinden die dat ordentelijk kon uitleggen, zou mijn reactie zijn: heb je dan wel goed gezocht? Er is zelfs in Nederland bepaald geen tekort aan islamitische geestelijken. Sommigen daarvan hebben een academische opleiding achter de rug. Die zullen toch wel íets zinnigs kunnen zeggen over een kwestie waar al bijna veertienhonderd jaar lang over gepraat wordt?

Maar kennelijk wordt dat door velen niet bedacht en dat zou het moment in deze blogpost kunnen zijn waarop wij ons vrolijk gaan maken over die domme moslims, maar Ahmed Deedat is maar een uitheems voorbeeld van iets wat ons allemaal plaagt: het is nu eenmaal een stuk prettiger je vooroordelen bevestigd te zien dan je wereldbeeld te zien wankelen.

Bevestiging: het wordt overal gemaakt voor de meest onzinnige overtuigingen. Of het nu over de Lijkwade van Turijn gaat, de komende klimaatverbetering, de tsunami aan vluchtelingen, de islamitische jihad tegen ons in het westen, taqiyya, zwarte Piet: contra-kennis gedijt bij de gratie van ’s mensens behoefte aan bevestiging en die is nergens groter dan waar opvattingen worden gehuldigd waarvan de huldigers weten of vermoeden dat ze het niet helemaal bij het rechte eind hebben.

Daarom muntte mijn oud-collega Herman van der Beek (1949 – 2007) de moraal van dit verhaal:

Je moet niet alles lezen wat je gelooft.

Dit bericht werd geplaatst in Religie, Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Mundus vult decipi

  1. henktjong zegt:

    Ik denk dat je te veel voor eigen parochie preekt, Richard. Zoek je ook de confrontatie met hen die je aanvalt?

  2. mnb0 zegt:

    Ja hoor – de eerste keer las ik natuurlijk “je moet niet alles geloven wat je leest”. Heel toepasselijk.

Reacties zijn gesloten.