Eerste kerstpakkettendag

Komende vrijdag (de laatste vrijdag voor kerst) is het eerste kerstpakkettendag. U denkt nu misschien: daar heb ik nog nooit van gehoord. Dat klopt, ik heb het zojuist hoogstpersoonlijk uitgevonden en – al zeg ik het zelf – het is een briljant idee, dat ook nog eens een reëel probleem oplost. Ik lanceer het vandaag in de hoop dat het een beetje opgepikt wordt.

Kerstpakkettendag is een dag voor forenzen. Op kerstpakkettendag neemt iedereen die een kerstpakket heeft gekregen dat mee in de trein of de bus. Het kerstpakket wordt daar opengemaakt en dan begint het grote ruilen. ‘Wie wil mijn slagroomspuit hebben voor een zak chips?’ ‘Ik heb een fles bocht in de aanbieding!’ Roept u maar! Zo kom je van je ongewenste onderdelen in je kerstpakket af en scoor je er misschien nog wat bij ook. Ik zeg: een win-win situatie.

Het is de bedoeling dat je – voor je uitstapt – de doos van je kerstpakket weer dichtmaakt en dus vertrekt met ongeveer dezelfde hoeveelheid spullen als waarmee je je reis begon. Dat geldt ook voor overstappers. Bijkomend voordeel is dat het niet zorgt voor extra schoonmaakwerk. Het spreekt voor zich dat iedereen uit veiligheidsoverwegingen blijft zitten. Wie wat wil ruilen met iemand die een paar stoelen verderop zit, geeft het maar via zijn buren door. Daar gaat gegarandeerd wat bij mis, maar dat is de bedoeling ook: jolijt en verbroedering in trein en bus. Stiltecoupés doen uiteraard mee, niet van dat benauwde.

Wie geen kerstpakket heeft gekregen – om wat voor reden dan ook – mag toch meedoen. Tot maximaal drie items mogen gratis en voor niks worden weggegeven aan wie niks heeft, daarna moeten ze gewoon meedoen met ruilen.

Voor wie op eerste kerstpakkettendag nog geen kerstpakket heeft gekregen, is er tweede kerstpakkettendag, dat valt op 24 december. Tenzij 24 december op een vrijdag valt, dan vallen eerste en tweede kerstpakkettendag samen. De NS zet dan extra materiaal in wegens de drukte en het grotere aantal kerstpakketten.

Wie geen zin heeft in een kerstpakket, doet toch gewoon mee. In dat geval zet je je kerstpakket neer naast de hoofdingang van het plaatselijke NS-station (buiten de poortjes en niet in de loop!) of op het busperron met het laagste nummer (liefst onder het abri), alwaar plaatselijke daklozen en andere behoeftigen het gratis mogen meenemen. Eén kerstpakket per persoon. Alleen de voedselbank mag de volgende dag de rest weghalen in bulk.

Ik verheug me er nu al op.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Eerste kerstpakkettendag

  1. RobertB zegt:

    Mijn ‘kerstpakket’ komt uit een web-winkel: kan ik dan ruilen via de NS website?

Reacties zijn gesloten.