Nachtmis

Mijn vader heb ik nooit anders gekend dan als een diepgelovige katholiek, een vertegenwoordiger van wat zo mooi – maar ook een beetje betekenisloos – de ‘middenorthodoxie’ wordt genoemd. Hij was van ’26 en had de periode van ‘het Rijke Roomsche leven’ dus volop meegemaakt, inclusief de incidentele donderpreek. Hij vertelde daar wel eens over. Dat de nachtmis van Kerstmis zó druk was dat er buiten op het kerkplein – geheel in de sfeer van Kerst – vechtpartijen uitbraken. Dat mensen die voorin de kerk flauwvielen, liggend, over de opgestoken handen van de overige kerkgangers, naar achteren werden doorgegeven omdat er in de paden geen loopruimte meer was. Later zijn ze dat crowdsurfing gaan noemen.

Over donderpreken had hij ook een verhaal. Pastoors in die tijd waren niet altijd even origineel bij de predicatie. Er waren preken in omloop die op zondag vrolijk werden geplagieerd door de pastoor of kapelaan over wie de Geest niet zo vaardig was geweest als over sommige collega’s. Eén donderpreek ging over kerkbezoekers die naar de kerk gingen voor de sfeer of om naar de muziek te luisteren. Dat werd ernstig veroordeeld: naar de mis kwam je voor de viering der H. Eucharistie, het Woord des Heren, de Boodschap van het Evangelie en – niet te vergeten – de Leer der Heilige Moederkerk. Wie naar de H. Mis kwam voor de muziek, had niet de juiste intentie.

Mijn vader had die preek meermaals gehoord en vertelde ons dat hij al als kind niet begreep waar al die bezwaren van de eerwaarde over gingen. Let wel: hij was het niet eens of oneens met wat meneer pastoor beweerde, hij begreep werkelijk niet waar de beste man het over hád.

Want voor mijn vader was het – al in zijn kinderjaren – volkomen duidelijk dat Gods woord, het evangelie, ja zelfs wat de kerk daarover te vertellen had ook te beluisteren was in de sfeer, de rituelen, de liturgie en de muziek. Dat sommige gelovigen dat kennelijk ontging, deed aan dat feit niets af. Volgens hem moesten mensen dus vooral wél naar de mis komen als ze dat voor de muziek wilden doen, wie weet wat ze ervan oppikten. Het zal u niet verbazen dat mijn vader even verderop in zijn leven besloot musicus te worden, meer speciaal: organist en kerkmusicus.

Vanavond zitten de kerken weer vol. Eénmaal per jaar is dat het geval en het aantal kerkgangers dat er slechts die ene keer per jaar zit omdat ze het gevoel hebben dat hun Kerst niet compleet is zonder, of om toch nog eens die kerstsfeer van vroeger te proeven, is ieder jaar weer groter. Kerken beginnen hun Kerstnachtmis tegenwoordig vaak met een korte uitleg over wat de mensen eigenlijk te wachten staat. Dat is doorgaans vlak na de instructies die vanwege de brandweer moeten worden gegeven.

Kerken zijn zich dus bewust van de wat aparte samenstelling van hun bezoek vannacht en voor wie zich bezwaard voelt over de vraag of het wel pas geeft om er alleen voor de muziek of de sfeer heen te gaan: gewoon gaan. Mijn vaders zegen heeft u.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Religie en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nachtmis

  1. Carla Jansen zegt:

    Mijn kerst kan in ieder geval niet meer stuk.

  2. Pingback: De Haatimam | Apoftegma

Reacties zijn gesloten.