Kassandra

Flip van Dyke heeft er de brui aan gegeven. Dat zegt u wellicht niets, maar dat is een ramp van nationale afmetingen. Het betekent namelijk dat we nu voor wat betreft de berichtgeving over de aantallen vluchtelingen en asielzoekers die ons land binnenkomen aan de heidenen zijn overgeleverd. Letterlijk, met alle negatieve bijbetekenissen die daaraan vast zitten: heidenen, niets minder.

Flip van Dyke heeft de afgelopen jaren met grote regelmaat stukken op het internet gepubliceerd over de juiste aantallen asielzoekers en vluchtelingen die ons land binnenkwamen. In al die stukken zat één kaarsrechte lijn: journalisten en andere media, ministers en andere politici lichten ons consequent verkeerd voor over die aantallen.

Hoofdoorzaak: ze snappen het niet. De ruwe data – de cijfers dus – zijn makkelijk te vinden, maar je moet er wel mee kunnen rekenen. En je moet begrijpen voor welke grootheid een gegeven cijfer staat. Een asielaanvraag is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een asielzoeker, maar in de media en in de politiek worden vrolijk appels en peren bij elkaar gezet. Gevolg: een consistente overschatting van ´het migratieprobleem´. Want dat gebeurt er als je niet nadenkt: dan ga je maar wat roepen. En het is opvallend hoe snel iedereen hetzelfde gaat roepen als er maar wat geroepen wordt.

Flip van Dyke was de enige die daar specifieke, meetbare, aantoonbare, realistische, transparante en gecheckte cijfers tegenover kon stellen. En daar loopt nóg een kaarsrechte lijn door zijn carrière als rekenaar: er is nog nooit iemand in geslaagd om zijn conclusies onderuit te halen op basis van feiten. Het is bij mijn weten zelfs nooit serieus geprobeerd.

Je zou denken: een ideale bron om als journalist of politicus uit te putten, maar dat gebeurt niet. Er is ook nog nooit een kamervraag gesteld op basis van Flips cijfers en de media hebben zijn werk nog nooit gebruikt om wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij de actualiteit (bij mijn weten weblog Sargasso en Frontaal Naakt uitgezonderd en dan zijn er vast een paar die ik vergeet; sorry). Flip van Dyke neemt al negen jaar lang waar dat hij parels voor de zwijnen gooit. Er gebeurt niets mee, niemand neemt er notie van. Dan is het nog knap dat je het negen jaar volhoudt.

Daarnaast krijgt Flip de – inmiddels gebruikelijke – bagger over zich heen vanuit de hoek waar lieden menen dat alle leed der wereld is terug te voeren op moslims immigranten. Zijn snoeiharde cijfers vormen voor die groep een buitengewoon ongemakkelijke steen des aanstoots. Het inmiddels alomtegenwoordige effect van die onstuitbare tsunami van bagger is subtiel merkbaar in dit interview met Flip.

Het verbaast de blogger Van Dyke (“ik ben geen journalist, politicus of professor”) dat hij met zijn blogs een tamelijk unieke positie in heeft genomen.

Ziet u dat stukje tussen haakjes? Ongevraagd ontkent Van Dyke drie dingen te zijn die normaal gesproken een aanbeveling zouden moeten vormen. Journalist, politicus of professor zijn echter inmiddels ‘besmet’ geraakt. Als journalist wordt je tegenwoordig al snel aangezien voor ‘links’, ‘elite’ of ‘grachtengordel’. Als politicus kleef je alleen maar aan het pluche als je er al niet een dagtaak aan hebt het gewone volk te bedonderen. Als professor vertegenwoordig je de ‘linkse wetenschap’ en zit je ook bij die vermaledijde ‘elite’, aldus De Nieuwe Vooroordelen.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Kassandra

 1. Henk Ras zegt:

  Een ogenopener, dat bericht over de onbetrouwbaarheid van de aantallen asielaanvragers, vluchtelingen enzovoort. Zouden alle politici, journalisten en geleerden kennis van moeten nemen.
  bedankt, Richard.

 2. henktjong zegt:

  Ik was al veel eerder gestopt. Over de stommiteiten van journalisten en de opvattingen over hun vak moet je regelmatig Ruud Verdoncks column eens lezen: http://www.ruudverdonck.nl/app/fsm.php?vwr=columns&mid=45&generate=1

 3. mnb0 zegt:

  “Hoofdoorzaak: ze snappen het niet.”
  U bedoelt wellicht: ze willen het niet snappen. Vooral ministers en andere politici, die heus wel iemand bij de hand hebben die wel kan rekenen.

  Flip, bedankt.

Reacties zijn gesloten.