#JesuisUK

Tijdens mijn studententijd – eer Deetman minister van onderwijs was – vertrok mijn docent Oud Egyptisch naar Zwitserland omdat hij daar een betere baan kon vinden. De faculteit theologie waar hij werkte, begon ook toen al te bezuinigen en vond een vak dat toekomstige theologen iets bijbracht over de wereld waarin de bijbel was ontstaan van minder belang dan andere vakken. Na een paar jaar kwam hij terug naar Nederland voor familiebezoek en sprak onze club studenten Oud Egyptisch weer eens met hem af. We vroegen hem hoe dat nou was, zo’n referendumdemocratie. ‘O,’ sprak hij niet zonder ironie, ‘geweldig: er verandert nooit meer wat.’

Destijds was een referendumdemocratie nog iets uitheems en de Zwitsers een soort aapjes waar we naar konden kijken om te zien wat 400 jaar democratie aldaar ons gebracht had. De koekkoeksklok dus. Nu blijken ook de Britten toegetreden te zijn tot de hogere primaten. En we kijken er geamuseerd naar, maar niet zozeer omdat ze iets doms met een referendum gedaan hebben. De Nederlanders deden dat immers óók, maar die brachten zichzelf tenminste geen schade toe. Zo ken ik Nederlanders weer. Bij de Britten daarentegen kun je met gemak spreken van een ronduit suicidale actie. De Schettino’s hebben het schip – zo begrijp ik althans – inmiddels alweer verlaten.

Dat Brexit levert toch wel stof tot nadenken op. Ik zou hier kunnen zeggen dat voor dit débacle helemaal geen al Qaeda nodig is geweest. Ik zou kunnen gaan lamenteren over de opkomt van nationalisme, populisme en het – toch ook weer niet zo – verbazende succes dat bullies in de politiek kunnen hebben. Ik zou kunnen wijzen op het grappige verband tussen het aantal katholieken en protestanten in Noord-Ierland, en de stembusuitslag aldaar en dan een grap kunnen maken over de oude complotheorie dat de – toen nog – EEG een katholieke samenzwering was, wat wel bleek uit de overduidelijke Maria-thematiek van de Europese vlag. Maar dat doe ik even niet.

Ik bedacht van de week dat er ook een hoopvol punt zat aan alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Ooit had Europa geen EU en geen NAVO. Toen kwamen dit soort perikelen ook voor, maar in plaats van keurig democratische referenda en politieke kuiperijen te organiseren, gebeurde er in die dagen heel wat anders. Europa was vol van oorlogsrethoriek, aangewakkerd door en mensen aanwakkerend die vonden dat het weer eens tijd werd voor een flinke oorlog. Dat zou de vastgelopen boel namelijk eens goed opschudden, wat meer opleveren dan de koekkoeksklok.

Welbeschouwd is een Brexit dan een extreem beschaafde oplossing in vergelijking met de genocidale orgieën waar Europa zich de afgelopen eeuwen meermaals en met groot enthousiasme in heeft gestort.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op #JesuisUK

 1. mnb0 zegt:

  Oh, ik zie nog wel meer voordelen aan de Brexit – al zou ik Remain gestemd hebben. De populisten hebben er zo’n gezellige puinhoop van gemaakt dat hun aanhang in andere landen wel eens zou kunnen slinken.

 2. Henk Ras zegt:

  Nooit vergeten: de voorganger van de Europese Unie, de Kolen- en Staalgemeenschap (Monnet, Schuman, Adenauer), was bedoeld om oorlogen in Europa te voorkomen. De EU doet dat nog steeds. Laat ze maar met elkaar praten in Brussel. Brexit is dus een beetje dom.

  • mnb0 zegt:

   Niet om die reden. Ik zie een EU-loos VK niet snel een oorlog beginnen.
   Ik maak me een beetje zorgen over Noord-Ierland, maar zelfs daar zijn ze nog niet begonnen. Komt er hopelijk ook niet van.

Reacties zijn gesloten.