Pleur op

En zo was er recent wat ophef over het ‘pleur op’ van ons aller premier Mark Rutte. Wie het niet beviel hier te lande, die kon maar beter terug naar eigen land, zo viel in veel commentaren te lezen en zoiets kon je toch niet zeggen? De eerlijkheid gebied te zeggen dat Rutte het zo ook niet zei. Zijn woorden zijn behoorlijk zorgvuldig gekozen:

Het is hoog tijd dat wij samen iets doen aan de spanning en de verkramping. Wij, of je hier nu wel of niet geboren bent. Wij, dat zijn alle mensen die onze waarden, onze rechten en onze vrijheden delen. Wil je niet meedoen? Dan is het tijd om ergens anders een plekje te zoeken. Als je onze vrijheden omarmt, dan hoor je er bij. Wie echt mee wil doen, krijgt eerlijke kansen. Het is aan jou om die te grijpen.

Of je hier nu wel of niet geboren bent, het staat er. Rutte heeft het dus niet alleen over allochtonen, maar ook over boer Hielkema uit Frederiksoord. Even eerder heeft hij het over de ‘waarden, rechten en vrijheden’ die hij zo belangrijk vindt. Als eerste noemt hij:

Je mag hier trouwen of samenwonen met wie je wilt. Je bepaalt zelf wat je gelooft en je gaat over je eigen lichaam.

En laat dat nu net punten zijn die we associëren met allochtonen. Hij zegt het dus niet, maar hij zegt het dus tóch, al is het maar per ongeluk. Ergens anders zegt Rutte het ook minder genuanceerd:

Buitenstaanders die zich ergeren aan hoe wij het hier met elkaar geregeld hebben, moeten zich afvragen of ze wel in Nederland willen blijven. Als ze gaan, zal ik ze niet tegenhouden. Maar als je blijft en je past je aan, kun je het ver schoppen. Kun je burgemeester van Rotterdam worden.

De burgemeester van Rotterdam is Marokkaan en er zijn denk ik maar weinig mensen die boer Hielkema uit Frederiksoord een ‘buitenstaander’ zouden noemen. Gelukkig maakt Rutte het bij de volgende vraag uit het interview bonter:

Mijn boodschap aan vluchtelingen of derde generatie Turken of Marokkanen die moeite hebben met ons land, is: maak de afweging of je hier wilt blijven.

Dan kun je natuurlijk jezelf nader gaan uitleggen en beide standpunten tegelijk huldigen:

‘Wij’ zijn alle mensen die een positieve bijdrage willen leveren. Dan maakt het mij niet uit waar ze vandaan komen; of ze hier al duizend jaar wonen of dat ze hier net gekomen zijn.”
Maar het is wel een feit dat wij natuurlijk te maken hebben met een stroom mensen – vluchtelingen – die van buiten is gekomen.

…maar dat helpt niet echt. Je kunt je dus terecht boos maken over de op zijn minst nogal ongelukkige opmerkingen die Rutte heeft gemaakt over allochtonen, maar daarmee missen we het punt: Rutte denkt als een bedrijfsleider.

Wie in een bedrijf niet mee wil doen, zoekt elders ander werk, of zal door zijn leidinggevende uiteindelijk worden ontslagen. Maar Nederland is geen BV en Nederlander zijn is geen loopbaan of carrière. Je kunt een Nederlander niet ontslaan en alleen in zeer speciale gevallen kun je solliciteren naar – ik noem maar wat – de Hongaarse nationaliteit.

Rutte begrijpt au fond niet wat de Nederlandse samenleving is: een zootje ongeregeld dat het dankzij puur historisch toeval maar met elkaar moet zien te rooien, incluis de – allochtone én autochtone – buitenstaanders die diezelfde samenleving níet zien zoals de meesten, maar kijken vanuit vele verschillende hoeken en daarbij met enige regelmaat ongemakkelijke kritiek laten horen, of erger. Daar hebben we het maar mee te doen en het ontslaan van onwillige werknemers is niet het model waarop een werkbare oplossing gebaseerd kan zijn.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Pleur op

  1. Frank Bikker zegt:

    Voor 300% mee ons. Ik wou dat iemand uit de politiek zo iets zei. Chapeau!

Reacties zijn gesloten.