Democratie

Mijn goede vriend Jona heeft wel eens een aardig idee bedacht: de Blanco Partij. Een politieke partij voor alle proteststemmers, wier fractie op alles uitsluitend en alleen maar blanco zou stemmen. Van daar is het maar een kleine stap naar het nieuwe idee van Jan Dijkgraaf: een partij die stemt zoals de leden stemmen, die wekelijks worden geraadpleegd om dat te bepalen.

Trouwe lezers van dit blog weten dat ik Jan Dijkgraaf erg waardeer als satiricus van het Gesundes Volksempfinden en ik betreur het dan ook zéér dat hij als vaste columnist van de Metro is weggevallen. Temeer daar zijn collega’s James Worthy en Luuk Koelman hem al zijn voorgegaan. Alleen Hadjar Benmiloud houdt me nu nog ’s ochtends op de been.

Maar goed, GeenPeil dus, een soort wormhole in de democratie, waarbij leden via een app direct kunnen bepalen hoe de GeenPeil-fractie in de Tweede Kamer – zonder last of ruggenspraak – stemt:

Als een meerderheid van de leden bepaalt dat zij vóór voorstel X zijn, dan stemmen onze Kamerleden voor voorstel X. Is een meerderheid van de leden tegen voorstel Y, dan stemmen onze Kamerleden tegen voorstel Y. Doodsimpel, goudeerlijk en direct.

Als vaste lezer van zijn columns, meen ik te weten dat Jan een goede complottheorie wel kan waarderen. Vandaar een paar kleine puntjes die bij me opkwamen bij het bestuderen van de website van GeenPeil.

 • Stel, GeenPeil bemachtigt in maart 10 Kamerzetels. En stel – hypothetisch voorbeeld – dat 60% van de leden vóór voorstel X stemt en 40% tegen voorstel X. Stemmen er dan 6 kamerleden voor en 4 tegen of stemmen ze alle 10 voor? De hierboven aangehaalde tekst lijkt op het laatste te wijzen. Laat je dan niet die 40% van je eigen leden in de democratische kou staan? (per 7 december jongstleden zijn er dat al 1000!)
 • Stel, de hele grachtengordel plus de integrale familie én fanclub van Mark Rutte én volledig D’66 – voor zover niet al woonachtig binnen voornoemde grachtengordel – worden massaal lid van GeenPeil en ze slagen erin de meerderheid van de leden te vormen. Je weet wat dat betekent: de Oekraïne in no time lid van de EG, de NAVO en de Benelux; het (correctief dan wel adviserend) referendum afgeschaft; alle vluchtelingen hier verzamelen. Gaan jullie daar dan als makke schapen in mee?
 • Stel, ze melden zich aan. Accepteren jullie Mark Rutte eigenlijk wel als lid? En Alexander Pechthold? Sylvana Symons?
 • Die app, is die al functioneel? Is hij al getest? Zijn er testrapportages of veiligheidsbeoordelingen beschikbaar? Zijn die openbaar? En de broncode? Die zal toch ook wel openbaar beschikbaar zijn? GeenPeil maakt zich sinds de verkiezing van Donald Trump toch ook wel een heel klein beetje zorgen over Russische hackers en ander gespuis?
 • Quis custodiet ipsos custodes? Ik bedoel: wie controleert eigenlijk of wat de kamerleden stemmen wel overeenkomt met de uitslag van de wekelijkse ledenraadpleging? De notaris van de wekelijkse lotto- en toto-uitslagen? Ik zie daar namelijk echt enorm spannende mogelijkheden voor een echt gewéldig complot…
 • Vox populi vox Dei, natuurlijk, dus als de meerderheid van de leden wil dat de partijvoorzitter opstapt en weer columnist wordt, gehoorzaamt die dan heel democratisch, of zijn er grenzen aan al die democratische gekkigheid?
 • O.K. GeenPeil heeft dus zelf geen standpunt, het is even wennen, maar het moet kunnen. Maar heeft het dan wel principes? Stel – weer zo’n hypothetisch voorbeeld – dat de meerderheid van de leden ervoor stemt om het censuskiesrecht weer in te voeren. Gaan er dan ten burele van GeenPeil rechtsstatelijke alarmbelletjes af, of geldt dan toch dat Befehl ist Befehl?
 • Stel – ik blijf nog even in het hypothetische – dat GeenPeil een succes wordt, dan is het natuurlijk voor alle andere partijen een koud kunstje om hun eigen wormhole aan te leggen. Speltheoretisch is het dan het verstandigst als kiezer om lid te worden van álle partijen, maar ja: dat gaat een beetje in de papieren lopen. De gemiddelde bijstandstrekker lapt niet elk jaar even € 12,- per zittende partij (x 11 = € 132,-). Of had ik die vraag over censuskiesrecht al gesteld?
 • In zo’n geval is het – wederom speltheoretisch – veel handiger om af te stevenen op een éénpartijstaat. Iedereen lid, iedereen wekelijks stemmen, Nederland krijgt een voorzitter en wie hem (m/v) niet ziet zitten, krijgt iedere week de kans om hem (m/v) weg te stemmen en dat geldt natuurlijk ook voor de penningmeester, de secretaris en willekeurig wie er dan ook maar iets te vertegenwoordigen heeft in de bananenrepubliek der Nederlanden.

Ik hoop oprecht dat tegen die tijd Jan Dijkgraaf weer terug is als columnist voor de Metro want Joost mag weten waar Hadjar Benmiloud dan uithangt. Ik ben alleen bang dat Jan dan niet meer genoeg zal hebben aan 99 woorden.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Democratie

 1. Rob Alberts zegt:

  Of Jona het nu leuk vindt om met Jan vergeleken te worden betwijfel ik.

  Vrolijke groet,

 2. hippo1st zegt:

  Richard,
  Leuk stuk. Eine correctie: Kamerleden moeten werken “zonder last”; ruggespraak is geschrapt, aldus Gerdie Verbeet – een betrouwbare bron in deze, lijkt mij.

Reacties zijn gesloten.