Cultuur

Misschien is Trouw wel de slechtste krant van Nederland. Afgelopen maandag reed een crimineel met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn en Trouw kopte dinsdag: “Vrachtwagen rijdt in op het hart van de Duitse cultuur.”

Say what!?

Ik las de kop uit mijn ooghoek en dacht heel even serieus dat het de Telegraaf was.

Zou dat er ook gestaan hebben als de dader gepakt en een roomblanke Ariër gebleken was? Ik denk het niet. Wat zeg ik: ik weet het wel zeker. Al direct na de aanslag was vrijwel iedereen het erover eens dat de dader wel een fundamentalistische moslim zou zijn. Dat is natuurlijk goed mogelijk, het lijkt er nu zelfs op dat dat ook klopt, maar zelfs dan: hoe kom je er als koppenzetter bij om het te hebben over het ‘hart van de Duitse cultuur’?

Ik denk niet aan een kerstmarkt bij het hart van de Duitse cultuur, wel aan Schiller, Kant, Beethoven, Bismarck, Leibniz, Gauss, Paul Klee, Stefan Zweig, Heinrich Böll, Mahler, Derrick, Thomas Mann, Lola rennt, Nina Hagen, de Oktoberfesten, de Reichstag, Schweinehäckse, desnoods het Hermannsdenkmal, maar een kerstmarkt? Zelfs al is het in hartje Berlijn? En dan nog: door het met zo’n clash of civilisations-kop te karakteriseren als een aanval op ‘onze’ cultuur (want dat is wat moslims doen natuurlijk), suggereer je dat zo’n dolgedraaide crimineel ook werkelijk een bedreiging inhoudt.

De Duitse cultuur heeft medio jaren ’40 heel wat meer te verstouwen gehad. De stad waar ik ooit mijn Duitse loopbaan begon – Emmerich – is ooit in één enkele keer, en binnen twintig minuten, volledig met de grond gelijk gemaakt. Emmerich was niet de enige stad in Duitsland die dat lot trof en dat geallieerde bombardement was niet het enige wat de Duitsers in die jaren zoal over zich afriepen. De Duitse cultuur heeft er niet merkbaar onder geleden.

Aan de andere kant hadden de Britten begin diezelfde jaren ’40 hun Coventy, en talloze andere steden. En dat was niet het enige wat de Britten in die jaren zoal overkwam. De Britse cultuur heeft er niet merkbaar onder geleden. Keep calm and carry on. Stiff upper lip en Brexit.

Later we eerlijk wezen – ik ga nu iets incorrects zeggen – twaalf doden is verschrikkelijk, twaalf teveel, heel erg en betreurenswaardig en vooral voor de nabestaanden een hel, maar in het licht van de geschiedenis is het helemaal niets. IS, al-Qaeda, 9/11, ze kunnen – toegegeven – hier in het westen een deuk in een pakje boter slaan, maar meer ook niet. Het niveau van een Coventry, Londen, Emmerich of Dresden halen ze niet. Misschien ooit wel in het Midden Oosten trouwens. De westerse cultuur dendert gewoon onverbiddelijk door. Die in het Midden oosten trouwens ook, ondanks alles.

De enige zorg die je kunt hebben, is of Europa onder invloed van dergelijke speldenprik-aanslagen, en vooral dankzij koppenzetters als die van Trouw, misschien weer in zijn oude vertrouwde reflex schiet en wéér verandert in een genocidaal gekkenhuis, zoals het dat al twee keer eerder heeft laten gebeuren en de Amerikanen ons uiteindelijk met harde hand uit ons moeras moesten komen trekken.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cultuur

  1. mnb0 zegt:

    +1.
    Sinds Trouw de bekende slogan heeft laten vallen is de kwaliteit hard achteruit gegaan. Ik vertrouw de krant inderdaad niet meer dan De Telegraaf. Ik overweeg een abonnement op De Morgen te nemen.

Reacties zijn gesloten.