Tellen en schatten

Je kunt lang en kort praten over de vraag waarom zoveel Nederlanders stemmen op een man die staat voor ‘minder, minder, minder’. Je kunt je druk maken over de vraag of dit nu mensen zijn die ‘eigenlijk’ bezorgd zijn over de verschraling in de zorg, of dat het gewoon een zootje onvervalste racisten zijn. Je kunt het hebben over islamofobie en oikofobie, over de elite die de boel al of niet belazert, over Eurabië en kleven aan het pluche en andere complottheorieën, maar soms begint zoiets gewoon bij een eenvoudige, verkeerde inschatting.

‘Minder, minder, minder’ zou wel eens primair veroorzaakt kunnen worden doordat zij die er zo van geporteerd zijn, ten onrechte ‘meer, meer, meer’ in hun hoofd hebben zitten. Daar kun je onderzoek naar doen en de verschillen tussen de werkelijkheid en wat men – zeg maar: Henk en Ingrid – denkt, blijken – zacht uitgedrukt – nogal groot. Bijgaand plaatje laat dat mooi zien.

Met een grijs blokje wordt per land aangegeven hoeveel van de 100 inwoners er moslims zijn, die kun je namelijk tellen. Het oranje blokje geeft de inschatting aan die Henk en Ingrid maken, dat kun je ze vragen. Frankrijk is koploper, maar Nederland slaat de plank ook heel mooi mis. Zo’n 18 procent zou hier moslim zijn. Dat betekent dat pakweg één op de vijf mensen die je tegenkomt bij die club zou moeten horen. Het zijn in werkelijkheid 6% (één op de 16 à 17).

Het wordt nog veel fraaier als je mensen de vraag stelt: hoeveel moslims zijn er in 2020? Kijk naar het plaatje hiernaast: in Nederland blijken we dan te denken dat de populatie moslims gaat toenemen van ongeveer 18% naar maar liefst zo’n 25%. In drie jaar.

Als ik – uitgaande van 17 miljoen Nederlanders – schat hoeveel dat zou moeten zijn, kom ik ergens in de buurt van 1,19 miljoen nieuwe moslims uit. Dat gaat de asielimmigratie in zijn eentje niet trekken (op zijn hoogst 93.600 in 2016). Dus dat worden ruim 365.000 moslimgeboortes per jaar, ruim 30.000 per maand, meer dan 1000 per dag, afgerond 42 per uur, pakweg elke 85 seconden één moslim erbij. Voor die krappe 1,1 miljoen nieuwe moslims in drie jaar is het noodzakelijk dat minimaal 274.100 moslimvrouwen permanent zwanger zijn in die periode. Dat is 18% (zo’n 1 op elke 5 à 6) van alle vrouwelijke moslims in Nederland. Dat wil zeggen: het aantal moslimvrouwen dat Henk en Ingrid dénken dat er zijn (1,53 miljoen, het zijn er drie keer minder in werkelijkheid).

Laten we wel wezen: Henk en Ingrid hebben, toen ze als kind konijntjes hielden, niet bijster goed opgelet bij het fokken, anders hadden ze aan hun Gesundes Volksempfinden kunnen aanvoelen dat er iets niet klopte aan hun inschatting. Maar ze hebben wel stemrecht. Soms snap ik die elitairen wel die de laatste tijd zo hun twijfels uiten over de democratie.

(bron)

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Tellen en schatten

 1. Rob Alberts zegt:

  De werkelijke getallen zijn dus niet van belang.
  Meer en meer denk ik dat het vooral de afstand is tussen de bevolkingsgroepen die hier een rol in speelt. Maar hoe is die afstand te overbruggen?

  Vriendelijke groet,

 2. Wij zitten ongetwijfeld op één lijn, maar je moet wel reëel blijven. De meningen van Henk en Ingrid komen niet voort uit kwantificeren, maar uit rancune tegen een elite die deels inmiddels zelf toegeeft ons op velerlei gebied – uit misplaatst idealisme of uit eigenbelang – danig voor het lapje te hebben gehouden, met de regenten van de EU als dieptepunt. Of je de moslims als een dreigende minderheid ervaart ligt natuurlijk ook aan de plaats waar je woont. Bewoners van de Konijnenlaan uit Wassenaar zien zelden of nooit een moslim, bewoners van de Schilderswijk in Den Haag zien zelden een autochtoon. Verder vind ik het wat goedkoop om in dit verband provocerend een nazistische term te hanteren. Het is overigens ‘Gesundes VolkseMpfinden’.

  • Dank! Verbeterd!

   Die rancune is er zeker en zal ook zeker een rol spelen in een boel dingen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat het een rol speelt bij de inschatting van de hoeveelheid moslims. Wat dat betreft is het jammer dat de spreiding in de antwoorden niet bekend is, noch of de locatie van de respondent iets uitmaakt.

   Gesundes Volksempfinden gebruik ik wel vaker op dit blog, bijvoorbeeld over Jan Dijkgraaf, die ik toch echt niet voor een Nazi houd. Het is een term die door de Nazi’s gemunt is, maar volgens mij iets aanduidt dat veel omvattender is en als oorzaak van allerlei onwenselijks ook veel gevaarlijker. Nazi’s zijn daar niet bij nodig.

   Anderzijds: sinds ik ontdekte dat het argument ‘is geen religie maar een ideologie’ niet alleen jegens de islam wordt gebruikt, maar in de jaren dertig en veertig ook door de Nazi’s werd gebruikt in relatie tot het Jodendom, ben ik wat minder terughoudend geworden in het trekken van parallellen uit de familie der Godwin-achtigen. Recentelijk ontdekte ik het paar islamisering – Verjudung.

   • mnb0 zegt:

    Het zou me niet verbazen als bepaalde bronnen uit de jaren 30 het demografisch “argument” eveneens hanteerden.

 3. Stephan zegt:

  10 Vlamingen beginnen frans te spreken als er 1 Waal binnen komt?

Reacties zijn gesloten.