Resistance is futile

Mijn vader kon in de begindagen van de mobiele telefoon onbedaarlijk geamuseerd zijn door mensen in de supermarkt die het thuisfront belden met de mededeling dat de spruitjes twintig cent goedkoper waren in de aanbieding en of ze spruitjes zouden meenemen. Voor de jongere lezertjes van dit blog: een telefoongesprek kostte destijds al snel een veelvoud van de in de supermarkt aangeboden korting.

Marlène Dietrich had gelijk: Wir sind von Kopf bis Fuβ auf Liebe eingestellt. En als het met de Liebe even niet lukken wil, dan is daar altijd nog het substituut: contact, aandacht. Volgens mij hebben de uitvinders van de mobiele telefoon, Facebook, Whatsapp, Skype en wat je allemaal nog meer hebt, dat ook geweten. Ik kan anders niet verklaren waarom men doorgegaan is met het ontwikkelen van sociale media voor mobiele telefoons, terwijl er in het verkeer doden door vallen.

De wetenschap dat de mens onverbeterlijk sociaal is, biedt gewoon te ruime winstperspectieven om te negeren en zoals de apostel Paulus al zei: geldzucht is de wortel van alle kwaad. Zo komt er binnenkort een wet die bepaalt dat het verboden is tegelijkertijd een mobiele telefoon en een fietsstuur vast te houden en zal het aantal mensen dat zich met een mobieltje in de hand onder de tram fietst langzaam de curve van het aantal comazuipers gaan volgen.

Hoe het ook zij: er zijn betere verdienmodellen te verzinnen op basis van de hiervoor ontdekte premisse. Veiliger verdienmodellen bovendien: het zodanig vormgeven van het digitale sociale contact dat men tegelijkertijd ook op het verkeer kan letten. Denk aan een head up display (al eens geprobeerd met de google glass), het nu al alomtegenwoordige oortje en natuurlijk voice control, zodat je je handen aan het stuur kunt houden. Stap twee is het onzichtbaar wegstoppen van al die rare techniek.

Met de laatste stap – thought in plaats van voice control – zijn we bij een punt aangeland dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw eigenlijk al is uitgevonden: the Borg: een collectief van mensachtige wezens dat volcontinu in contact staat met alle andere leden van het collectief, zozeer dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde denken en er geen sprake meer is van afzonderlijke individuen. Ontsnappen aan het collectief is vrijwel onmogelijk, er is een soort afkicken voor nodig en héél veel tijd.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Resistance is futile

 1. mnb0 zegt:

  “dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw eigenlijk al is uitgevonden”
  en uiteraard een organisatie als de RKK pakweg een twintig eeuwen naar heeft gestreefd.

 2. Rob Alberts zegt:

  Ja die tv-serie keek ik met veel plezier en herkenning.

  Vrolijke groet,

 3. fbikker zegt:

  Verdorie , laat ik nu een gebroken arm hebben omdat ik van de fiets ben gevallen, terwijl ik jouw blog zat te lezen! Jouw schuld!😂

Reacties zijn gesloten.