Hebreeuws

Het is de schuld van de islam, ik weet het zeker. Regelmatige lezers van dit blog weten wellicht dat ik een cursus Arabisch leren lezen op de plank heb liggen. Het is de meest succesvolle cursus die ik ooit ontwikkeld heb. Ik heb hem nu vier of vijf keer gegeven voor HOVO Rotterdam en iedere keer stroomt hij in een mum van tijd vol, plus wachtlijst. Wat is daar aan de hand in de stad van Pim Fortuyn en de Leefbaren?

Verbaasd als ik was over mijn eigen succes, heb ik het wel eens aan de cursisten gevraagd: waarom zaten ze er eigenlijk? De antwoorden waren steeds variaties op twee thema’s: de ene groep vond het ‘interessant’ om dat rare schrift eens te leren lezen, de andere groep bestond uit mensen die ooit op vakantie waren geweest in het Midden Oosten of er enkele jaren hadden gewerkt, maar er nooit toe gekomen waren te alfabetiseren. Niks islam. Niks multicultureel debat.

Wat ik met Arabisch kan, kan ik met Hebreeuws ook. Na enige aanmoediging door het hoofd van HOVO Rotterdam (‘Mensen zat die hun Joodse wortels aan het herontdekken zijn!’) en een jaar lang in de verloren uurtjes ’s avonds Google Streetviewsgewijs wandelen door Haifa, Tel Aviv, Akko, Jerusalem en Nazareth had ik een cursus die – al zeg ik het zelf – nog mooier was dan de Arabische. HOVO Rotterdam stelde me vanwege de verwachte toeloop meteen tweemaal op (vrijdag 23 juni en vrijdag 7 juli, voor wie het weten wil). Deze keer zouden we niet verrast worden door de massale toestroom van cursisten.

Zoals een collega het ooit formuleerde: we jinxed it. De aanmeldingen komen slechts druppelsgewijs binnen, niet te vergelijken met de stortvloed die normaal gesproken op Arabisch afkomt. Nu gebruikt Hebreeuws – en Ivriet, en Jiddisch – een schrift dat minstens even apart is als het Arabische en zullen er vast ook wel mensen zijn die ooit op vakantie in Israel zijn geweest of er enkele jaren hebben gewerkt. Daar kan het dus niet aan liggen. Blijft over: de islam, of het multiculturele debat, of hoe je het dan ook wilt noemen.

Heb ik toch wat aan Pim Fortuyn te danken…

Dit bericht werd geplaatst in HOVO, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hebreeuws

  1. Henk Ras zegt:

    Dat is heel leuk voor de mensen uit Rotterdam en omstreken, maar waarom geef je die cursus niet snel ook een keer in Amsterdam? Dan zou ik met de mensen met Arabisch als moedertaal die ik Nederlands probeer bij te brengen iets makkelijker vanuit een gelijkwaardige taalpositie kunnen benaderen.

Reacties zijn gesloten.