Gedachtenexperiment

Stel, er gebeurt vannacht een wonder. Iemand aan de andere kant van de wereld doet een simpele ontdekking: ergens in de geschiedenis van de wetenschap hebben we een aanname gedaan die niet helemaal klopte. Het is een hele kleine, simpele fout, maar wel één met verstrekkende gevolgen. Nu is die fout ontdekt en als we alles wat we weten corrigeren voor die fout, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open.

Morgenochtend worden we wakker met het ontbijtnieuws dat ons meldt dat de Big Bang nooit heeft plaatsgevonden, de aarde bij nader inzien toch plat is, gelokaliseerd in het absolute centrum van het heelal, dat uitdijt noch krimpt en ongeveer zo’n zesduizend jaar oud is. Dinosaurussen, vroege hominiden en verder al die andere fossiele aanwijzingen voor de evolutie zijn de wonderlijke speling der natuur waar creationisten ze altijd al voor gehouden hebben en het Higgs-boson blijkt toch niet te zijn waargenomen.

Nu zult u waarschijnlijk  denken: ja, ho eens even, dan wil ik toch wel eerst eens even weten hoe dat zit met de (achtergrondstraling/koolstofmethode/ruimtevaart). Neemt u van mij aan: daar is in dit gedachtenexperiment een antwoord op. Ik weet niet welk, maar het is zó eenvoudig, simpel en inzichtelijk dat u morgenochtend na het ontbijtnieuws meteen overtuigd bent. Het is per slot van rekening een gedachtenexperiment, niet al meteen afhaken.

Dat betekent dat een aantal mensen hun wereldbeeld behoorlijk zal moeten bijstellen. De gedachte dat God de wereld gewoon geschapen heeft op 22 oktober van het jaar 4004 v. Chr. om 6:00 uur des avonds (het blijkt trouwens 5:00 uur te zijn geweest, Greenwich Mean Time) komt in ieder geval weer in beeld als serieuze optie en er zullen dan ook een paar mensen zijn die opgelucht en enigszins schreeuwerig zullen gaan roepen dat de bijbel altijd al gelijk had. Maar daar gaat deze blogpost niet over, die mensen zijn niet interessant.

Deze blogpost gaat over de mensen aan de andere kant van het spectrum: de lieden die menen dat de voortschrijdende wetenschap steeds meer van het mysterie van de schepping heeft weten te verklaren en wellicht zelfs al alles heeft ontraadseld wat er te ontraadselen valt en voor wie dat besef (mede of hoofd-) reden is om als verklaring van (of voor) de schepping geen mythes/sprookjes/klinkklare onzin/volksverlakkerij meer te veronderstellen. Die lieden gaan het moeilijk krijgen.

Ik vermoed dat een fors deel last zal gaan lijden aan wat in hun kringen tegenwoordig wel cognitieve dissonantie wordt genoemd: de ontkenning en de bezwaren (achtergrondstraling/koolstofmethode/ruimtevaart) zullen aanvankelijk hoogtij vieren, maar omdat in dit gedachtenexperiment de verklaring schandalig simpel, eenvoudig en inzichtelijk is, zal die groep snel slinken totdat er nog slechts een kleine en verwaarloosbare sekte van overblijft. Ook die mensen zijn niet interessant.

Echt interessant zijn degenen die hun overtuigingen gaan heroverwegen, en daarbij uit zullen komen bij de gedachte dat er wellicht toch iets waar zou kunnen zijn van de mythes, sprookjes, klinkklare onzin of volksverlakkerij die ze tot dan toe hebben versmaad. Ik vermoed dat die groep, zeg maar: ‘bekeerde atheïsten’ behoorlijk groot zal zijn. En als gelovige verontrust me dat eigenlijk een beetje.

Niet omdat ik niet zit te wachten op een blik extra gelovigen, hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar omdat het nu al lastig genoeg is om aan ongelovigen uit te leggen dat de God-als-Schepper-van-alles-en-Oplossing-voor-wat-we-niet-weten-of-niet-kunnen een hele andere gast is dan de God van Abraham, Isaac en Jacob. Omdat het bijna onmogelijk is om de mensheid te doen inzien dat het bijbelboek Genesis helemaal niet over de schepping gáát, en dat we dat al zeker duizend jaar weten, maar over broederschap. Omdat al die seculieren nauwelijks beseffen dat de vraag naar het bestaan van God alleen een interessante vraag voor filosofen is, maar niet voor gelovigen.

Geloof me – pun intended – het zou een stap terug zijn, dat gedachtenexperiment van me, doe er niet aan mee!

Dit bericht werd geplaatst in Bijbel, Religie, Samenleving, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gedachtenexperiment

 1. Rob Alberts zegt:

  Een nachtelijke wereldveranderende ontdekking lijkt mij mooi ochtendnieuws.

  Zou er dan uiteindelijk toch wereldvrede mogelijk zijn?
  Meestal overheerst oorlog en geweld in het dagelijkse nieuws.

  Vredelievende groet,

 2. mnb0 zegt:

  Dat noem ik geen simpele ontdekking, noch een hele kleine simpele fout. Precies daarom ben ik als hardcore atheist minder optimistisch dan u. Ik weet niet of de groep bekeerde atheisten wel zo groot zal zijn en ik hoop maar van harte dat ikzelf inderdaad tot de groep heroverwegers zal behoren. Ik heb het een paar gelovigen met wie ik op internet gediscussieerd heb de laatste 7 jaar of zo wel beloofd.

  “al die seculieren nauwelijks beseffen dat de vraag naar het bestaan van God alleen een interessante vraag voor filosofen is, maar niet voor gelovigen”
  ??
  De meeste van al die seculieren beseffen echt wel dat de gelovigen die zij op internet tegenkomen geen representatieve afspiegeling zijn. Ik heb het vele malen gelezen op internet: niet het geloof is het probleem, de gelovigen die hun overtuigingen opdringen is het probleem. Precies zoals we kunnen verwachten is het aantal atheistische blogs in Amerika dan ook een stuk hoger dan in Nederland, terwijl het met het percentage atheisten precies andersom is. Zonder activistische gelovigen is het voor seculieren nauwelijks interessant meer.
  Uw uitspraak hier is dan ook nogal voorbarig en getuigt vooral van uw eigen gelovige vooroordelen.

  • O jee. Nou had ik toch altijd de stille hoop (of misschien moet ik zeggen: het optimistische geloof) dat u juist niet tot die groep heroverwegers zou behoren…

Reacties zijn gesloten.