Volksliedkabinet

Ik dacht eerst dat het een grapje was, een heel geslaagd grapje bovendien, want het leek – in vergelijking met de plannen die de laatste tijd daadwerkelijk uit het oikofiele kamp kwamen – nog ruim binnen de suspension of disbelief te vallen: het had zomaar eens echt waar kunnen zijn. Maar nu blijkt het ook inderdaad echt serieus waar te zijn. De vier partijen die nu al zo’n 200 dagen proberen zoveel mogelijk water in elkanders wijn te doen (dank aan Wim Kan), overwegen verplichte les over het Wilhelmus op scholen in te voeren.

Een volk dat zich onderscheidt van alle andere volken ter wereld door er trots op te zijn het volkslied niet uit het hoofd te kennen, gaat zijn kinderen les geven over dat volkslied.

Ok, laat ik niet flauw doen. Het Wilhelmus heeft zijn nut. Het eerste interval is een opgaande kwart en het Wilhelmus is een verdraaid handige manier om dat te onthouden, zoals Kortjakje dat is voor de kwint. Zingt men het Helwilmus, dan heb je de neergaande kwart te pakken. Heb ik van mijn vader geleerd voor de dagen die voorbij gaan dat je een kwart nodig hebt.

Het Wilhelmus heeft ook zo zijn waarde als cultureel erfgoed. Alleen het Japanse volkslied schijnt ouder te zijn, maar dat geldt alleen voor de tekst. Kijkt je naar zowel de tekst als de muziek, dan is het Wilhelmus het oudste volkslied ter wereld. De tekst in 16e eeuws, de melodie ook, maar zou mogelijk nog ouder kunnen zijn.

Die melodie was een dansliedje dat de tekstschrijver heeft gejat om zijn propagandatekst op te schrijven. Wij noemen dat tegenwoordig plagiaat, maar in de 16e eeuw had men daar een genuanceerder standpunt over.

Dat dansliedje, dat was dus een vrolijk deuntje en allerminst plechtig. Het Wilhelmus moet dan ook eigenlijk twee keer zo snel en up-beat gezongen worden en niet als de slepende hele-noten-dreun die we tegenwoordig horen, het is – zeg maar – geen psalm, zelfs al is de tekst een theologisch traktaat.

Toch zegt iets me dat er bij die lessen op school geen aandacht besteed gaat worden aan dit soort dingen. Dus ja, dan zal ik het mijn dochter maar moeten leren. Je kunt hier ook niks aan de overheid overlaten…

Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Geschiedenis, Politiek, Samenleving en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Volksliedkabinet

 1. fbikker zegt:

  Die up beat vind ik veel leuker en dan gehele volksverteging + koningshuis over het Binnenhof erbij huppelend.😀

 2. mnb0 zegt:

  Ook ik.
  U had deze versie zo’n 10, 15 jaar onder de aandacht van Richie Blackmore moeten brengen. Hij bewerkte Stella Splendens ook al op uitstekende wijze (ok, de laatste paar decennia heeft hij ook een hoop rotzooi gemaakt, dus er zijn geen garanties).

 3. Rob Alberts zegt:

  Mooi zoals jij leerzame zaken koppelt aan het Wilhelmus.

  Zelf denk ik dat het toekomstige kabinet er een leeg, zinloos verhaal van maakt.

  Vriendelijke groet,

Reacties zijn gesloten.