4 mei

Een goede vriend van me die de archeologische vondsten van amateurs in Brabant inventariseerde, wist even niet wat hij aan moest met een paar vondsten iets ten zuiden van ’s Hertogenbosch. Vooral die kleine tajine was bijzonder, wat deed die daar? Het bracht hem uiteindelijk op het spoor van Marokkaanse tirailleurs die in de meidagen van 1940 in het zuiden des lands hadden geopereerd in dienst van het Franse leger. Nederland had al gecapituleerd en de Fransen onderzochten de mogelijkheden om hun land te verdedigen.

Dat er Marokkaanse soldaten in Europa hadden gevochten was al veel langer bekend, dat ze ook in Nederland hadden geopereerd, wisten we ook al langer. Er is dus niets mis met de bewering dat er ook Marokkanen zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Robert Vuijsje vroeg zich onlangs in een column terzijde af of we daar niet ook eens aandacht aan moesten besteden op 4 mei.

Maar in bepaalde kringen is alleen al de feitelijk correcte observatie dat er Marokkanen voor onze vrijheid gesneuveld zijn anathema (u treft via de links in het stuk hier een redelijk complete samenvatting van de waanzin die volgde op Vuijsje’s column). Marokkanen die zouden zijn gesneuveld voor onze vrijheid? Dat kon natuurlijk niet. Maar er liggen er ten minste vier begraven in Kapelle! Nee hoor, beweerde ene Sywert van Lienden op Twitter: verdronken bij Duinkerke, geen schot gelost in Zeeland, geen bijdrage geleverd aan de bevrijding van Nederland.

Je moet natuurlijk eerst nadenken voordat je iets doms zegt. U leest hier na hoe Sywerts bewering door diverse mensen wordt neergesabeld, maar Sywert lijkt niets in de gaten te hebben. Als een Duits voetbalteam geeft hij maar niet op en draait zichzelf al rationaliserend steeds verder de stront in: de soldaten die zijn gesneuveld bij Duinkerke zijn niet gevallen voor onze vrijheid, want Duinkerke was een gigantische militaire nederlaag.

Even later beweert hij dat hij nooit heeft gezegd dat we die drenkelingen niet moeten herdenken (maar daar was de discussie nu juist om begonnen) en bovendien zijn er door Marokkaanse troepen in Italië massaverkrachtingen en moorden op burgers gepleegd. Ene Parthenopa voegt daar prompt aan toe: 15 Marokkaanse soldaten daarvoor gefusilleerd, 54 veroordeeld tot dwangarbeid (op een inzet van tien- tot twaalfduizend man) en meldt fijntjes dat men in Italië geen enkele moeite heeft met het herdenken van Marokkaanse gevallenen.

Je moet natuurlijk eerst nadenken voordat je iets doms zegt. Want onder Sywerts redenering vallen nog wel meer lieden die nooit een bijdrage hebben geleverd aan de bevrijding van Nederland.

Majoor Jacometti, die – pistool in de ene, klewang in de andere hand – een Nederlandse tegenstoot leidde op de Grebbeberg en met zijn 40 mannen roemloos ten onder ging? Majoor Landzaat, die het in een paviljoen van Ouwehands Dierenpark met een paar man uithield tot de munitie op was? George Maduro <sarcasm on> oh nee, shit, dat was een Antilliaan <sarcasm off>. Die arme drommels van het Englandspiel, die meteen opgepakt werden nadat ze waren gedropt? De februaristakers?

Need I go on?

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 4 mei

  1. jan kroeze zegt:

    in de loop van de tijd heb ik wel geleerd dat geschiedkunde een uitermate interessant vak is!
    stond ik op de middelbare school indertijd niet zo bij stil, was met andere vakken in de weer.

  2. Pingback: Naschrift | Apoftegma

Reacties zijn gesloten.