Eternal source

Ok, guilty as charged, ook ik heb gekeken naar the wedding. Maar omdat ik thuis allerlei klusjes aan het doen was, miste ik net het balkje onder in beeld dat weergaf welke muziek er op dat moment werd uitgevoerd. Dus toen ik hoorde wat er door een sopraan gezongen werd toen miss Markle de kerk binnen liep, had ik – afgezien van een brok in mijn keel – geen idee wat ik hoorde. Maar ik was ervan overtuigd dat ik het kort geleden eerder gehoord had, het thema van één of andere televisieserie of zoiets.

Er werd nogal wat Britse muziek ten gehore gebracht en de onmiskenbaar barokke stijl van het stuk suggereerde twee voor de hand liggende componisten: Purcell en Händel. Die laatste geldt in Engeland als een Engelse componist. Beide heren hebben nogal wat gecomponeerd, dus het duurde even voordat ik bij elkaar had gegoogled welk stuk het nu precies was.

Het heet Eternal source of light divine en het is de eerste aria uit een groter werk dat Birthday ode for queen Anne heet. Het is gecomponeerd in 1713 en op de betreffende verjaardag (6 februari) waarschijnlijk niet uitgevoerd. De tekst van de ode steekt vooral de loftrompet over de zojuist gesloten Vrede van Utrecht, die in 1712 een einde maakte aan de Spaanse Successieoorlog.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar je gaat dan toch zoeken naar uitvoeringen en toen kwam ik er achter dat het helemaal niet het thema was van een televisieserie. Ik had het eerder gehoord omdat ik op zoek was geweest naar trompetmuziek voor mijn dochter van tweeeneenhalf…

Dat zit zo. Mijn dochter is nogal van de muziekinstrumenten tegenwoordig. Haar favoriete leesboek voor het slapen gaan, is haar ‘zoekboek’ een plaatjesboek dat allerlei aspecten van het Leven Zelf in plaatjes behandeld en waarbij je zelf een heleboel kunt vertellen. Eén pagina gaat over muziekinstrumenten en daar is ze zéér in geïnteresseerd. Haar favorieten zijn tot dusverre de gitaar, de viool en de trompet. Sinds kort wil ze ook dat ik haar die instrumenten laat horen. Opa was organist, het zal wel in haar genen zitten…

Viool en gitaarmuziek heb ik in overvloed, maar trompet niet. Dat werd zoeken en toen vond ik op het internet een vrouwelijke trompetiste: Alison – echte kerels spelen hun trompet zonder ventielen – Balsom. Dat vond ik stoer, dus dat wilde ik mijn dochter laten horen en zien. Eén van de stukken die ik van haar tegenkwam was Eternal source of light divine, met in plaats van een sopraan een countertenor. Dat was overigens ook de bedoeling van de componist. Ik kreeg er toen ook al een brok van in mijn keel en daarom herkende ik het stuk uit the wedding ook.

Eternal source –
Eternal source of light divine –
With double warmth thy beams display –
With double warmth thy beams display and with distinguish’d glory shine and with distinguish’d glory shine to add a lustre to this day –
And with distinguish’d glory shine to add, to add a lustre to this day.

 

Dit bericht werd geplaatst in Mijzelf en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Eternal source

 1. FrankB zegt:

  Aangezien onze muzikale voorkeuren nauwelijks overeenkomen en jij je dochter vast niet eenzijdig wilt opvoeden heb ik een suggestie:

  Vanaf 3:35 en vooral vanaf 4:00. Toegegeven, Ray Shulman is geen echte kerel. Daarentegen speelt hij ook basgitaar, viool (en op andere nummers akoestische gitaar en blokfluit). En hij zingt af en toe. Dat doet Alison Balsom dan weer niet.
  Als je dochter belangstelling heeft of krijgt voor de xylofoon zal ze het vervolg al even interessant vinden, als Kerry Minear loos gaat.

 2. jan kroeze zegt:

  In OOR uit 1990 staat Shulman bij de producers..
  Ik moet zeggen dat je hier je filmpje te maken hebt met uitstekende musici!
  Maar waarom is ie geen echte kerel, moet dat dan?

  • FrankB zegt:

   Hierom: “Alison – echte kerels spelen hun trompet zonder ventielen – Balsom.” Aldus de eigenaar van deze leuke blog.
   Nee, dat moet niet. Van mij tenminste.

   “In OOR uit 1990 staat Shulman bij de producers.”
   Gentle Giant stopte in 1980. Zowel Ray als zanger Derek gingen de muziekindustrie in, met nog veel meer succes. Zie de Engelse Wikipedia.

Reacties zijn gesloten.