Op zwart

Misschien heeft u het gemerkt: ook Apoftegma is een beetje op zwart gegaan. Vanaf vandaag zijn er bij mijn posts alleen nog maar links te zien en foto’s die ikzelf genomen heb, de rest is weg. Directe aanleiding is deze post van mijn goede vriend Jona, maar de afgelopen tijd bereikten me steeds vaker berichten over kleine blogs en websites die – volkomen legaal – van hun centen worden beroofd door lieden die aanspraak maken op de rechten op afbeeldingen. Niet zelden worden dergelijke claims onterecht ingediend, maar dat geeft niet, de indienders maken misbruik van het feit dat een onterechte claim niet altijd bewijsbaar onterecht is.

Niet alleen het internet is jachtterrein, ook onderwijsinstituten krijgen de laatste tijd boetes van clubs die waken over het auteursrecht. Het is nu nog OK om tijdens een college naar een plaatje in je Powerpoint-presentatie te kijken, maar zet hem niet met datzelfde plaatje erin op een website voor de studenten, want dan ben je de klos. Ik maak voor mijn HOVO-cursussen nu dus twee versies: met en zonder plaatjes.

De recente rechterlijke uitspraak dat je zelf moet checken wie de rechten op je plaatje heeft, ook als je je plaatje ergens gehaald hebt waar ze rechtenvrije plaatjes verzamelen, deed de deur dicht. En dan heb ik het nog niet over de juridische problemen die mijn goede vriend Jona heeft met het gratis weggeven van plaatjes: dat moet zodanig ingedekt en dichtgetimmerd worden dat iemand anders de rechten niet alsnog kan claimen…

Anyway. Mijn wisactie was in een uur gepiept, zoveel posts heeft dit kleine blog nog niet, maar mij vielen wel een paar dingen op die ik vooraf zo gauw niet hade bedacht. Zo heb ik ook een foto weggehaald van een overleden oud-collega, van wie ik niet weet wie hem genomen heeft. Ik weet wel dat de rechten ervan berustten bij een organisatie die inmiddels niet meer bestaat. Ga dat maar eens uitzoeken.

Ik heb ook een foto van mijn eigen vader verwijderd, een erg leuke ook trouwens. Ik weet bijna zeker dat hij genomen is door een journalist van het Eindhovens Dagblad, maar ga dat maar eens navragen, ruim tien jaar later…

En tenslotte heb ik zelfs een foto van mijzelf moeten verwijderen, een foto waarvan ik weet dat hij genomen in op een opgraving in Dalfsen, maar ik heb geen idee door wie. U ziet er – als gevolg van een lederen Indiana Jones-hoed onherkenbaar – mijzelf leunende op een schop tussen een aantal gecoupeerde paalsporen van een oude boerderij geheel alleen staan peinzen. Een eenzame archeoloog. Wat u niet ziet is dat aan beide zijden vlak buiten beeld, aan de rand van de opgravingsput, hele horden mensen en schoolklassen staan, aan wie ik zojuist heb uitgelegd hoe het toch komt dat mensen vroeger altijd onder de grond gingen wonen.

Wil de betrokken fotograaf zich melden?

Dit bericht werd geplaatst in Mijzelf, Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.