Gutmensch

Tommy Wieringa lijkt me een reuze aardige vent die – mede gezien de columns die ik ooit regelmatig van hem las toen hij nog in gratis treinkrantjes schreef – het hart op de juiste plaats heeft zitten, sensu Gutmensch.

Maar laatst heeft hij een grap gemaakt over de aanslag op De Telegraaf en daar is nogal wat opwinding over ontstaan. Het woord zelf is bij mijn weten nog niet gevallen, maar ik krijg de indruk dat er behoorlijk wat lieden rondlopen die hem nu een soort van landverrader vinden. Iets met: een aanslag op de vrije pers, daar maak je geen grapjes over. Zelfs degenen die om de grap moesten lachen – er waren kennelijk nogal wat burgemeesters onder het publiek – worden door een enkeling met ontslag bedreigd.

De Telegraaf… Vrije pers… Eerlijk gezegd: als ik die twee in één zin naast elkaar tegenkom, snap ik die Wieringa wel. Zo moesten we een tijdje geleden ook als één man achter Ebru Omar gaan staan. Dat deden we ook allemaal heel braaf, want ja: vrijheid van meningsuiting en van gaan en staan enzo. We moeten het ook al jaren betreuren dat Geert Wilders door het leven moet met beveiligers. Doen we hoor, we kennen onze burgerplicht. En als straks die ene journalist van de Telegraaf Groep onverhoopt in een donker steegje wordt opgewacht, lopen we echt wel mee in de stille tocht, want zoiets doe je niet. Nooit.

Maar zelfs Gutmenschen hebben hun breekpunt. We moeten al decennia meehuilen met de wolven. De opgewonden kliek waarvan we wéten: als die het ooit voor het zeggen krijgen…

Man, man, man, man, man, we doet het, maar wel tegen heug en meug in. En onze weerzin, die neem je ons niet af.

Full disclosure: ik ben Tommy Wieringa twee of drie keer tegengekomen op een verjaardagsfeestje van een kennis. Inderdaad een reuze aardige vent.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gutmensch

  1. FrankB zegt:

    Volgens rabiaat rechts hangt alles af van het mikpunt van spot. Is dat mikpunt een booslim of een dobberneger dan is dat het toppunt van humor. Behoort het mikpunt tot rabiaat rechts dan zijn de rapen meer dan gaar.
    Nee, ik vond de grap van Wieringa niet leuk. Maar van de rabiaat rechtse hypocrisie word ik pas goed misselijk.

Reacties zijn gesloten.