Leve het Salafisme!

Wat schrijf ik nou?

Tsja, soms schieten je gedachten te binnen waarvan je denkt: dat is de moeite van het bloggen waard. Dan bedenk je er een pakkende titel bij en dan staat er ineens dit. Ik kan het ook niet helpen…

Hoe dan ook, deze week schoot mij een gedachte te binnen die me maar niet loslaat: waarom juichen al die ‘islamcritici’ de opkomst van het salafisme eigenlijk niet toe? Ze hebben daar niet eens een goede reden voor, maar zelfs twee.

Lang niet alle, maar toch best wel behoorlijk wat salafisten grijpen naar de wapens. Dat kost ons hier in Europa een paar doden en dat is jammer, maar dáár sneuvelen ze bij de vleet: de jihadi’s natuurlijk maar ook de burgerbevolking. Ik geloof dat het geboortecijfer dáár het sterftecijfer nu nog overtreft, maar als het salafisme wat meer de wind in de zeilen kreeg, zou dat zomaar eens kunnen veranderen en dan daalt het aantal moslims vanzelf. Volgens mij worden daar best wel wat ‘islamcritici’ blij van.

Reden twee is wat ingewikkelder. Bij heel wat ‘islamcritici’ is de roep om een hervorming of verlichting van de islam te beluisteren. Welnu, die is al lang aan de gang: kijk maar naar de salafisten. Nu zult u daar misschien nog wel ‘hervorming’ maar weinig ‘verlichting’ in herkennen en terecht. Maar zo is het ook bij ons gegaan.

Het eerste wat we kregen na de Hervorming was? Juist: godsdienstoorlogen; en niet de minste. De wederzijdse haat en nijd denderde nog tot ver na de negentiende eeuw door en in de tussentijd was het een komen en gaan van ketters en scheurmakers. De één nog letterlijker en preciezer dan de ander, met daartussendoor nog wat rekkelijken.

Die Verlichting kwam niet voor niets pas later – hier en daar begeleid door ongebreidelde moordpartijen – en het is ook niet voor niets dat die pas na de Endlösung een beetje wilde doorzetten. Het kan – met andere woorden – even duren voordat een ‘hervorming’ de gewenste resultaten oplevert. Alle reden dus om de prehistorie van ’s islams hervorming – het salafisme dus, en al zijn literalistische en scripturalistische broertjes en zusjes – toe te juichen.

Ja, tenzij je gehecht bent aan mensenlevens natuurlijk…

Dit bericht werd geplaatst in Religie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Leve het Salafisme!

 1. ras400517317 zegt:

  Na het lezen van de biografie van Henriëtte Roland Holst door Elsbeth Etty, is tot mij doorgedrongen dat er ook in de grote politieke omwentelingen twee richtingen zijn.
  Aanvankelijk was Jet voorstander van – desnoods bloedige – revoluties om de arbeider te bevrijden van het juk der kapitalisten. Juichend besprak ze de Russische revolutie in 1917. Hoe het mogelijk is dat een zachtzinnig mens bloedvergieten noodzakelijk kan vinden, lijkt verklaarbaar te zijn door het van psychoanalytische zijde bedachte begrip van onschuldfantasieën.
  In die biografie die Etty over Jet Roland Holst heeft geschreven, haalt zij het boek van Grietje Dresen aan dat ‘Onschuldfantasieën’ als titel heeft.
  Dat boek moet ik nog lezen, maar misschien kan iemand de inhoud vast uiteenzetten.

 2. jan kroeze zegt:

  Ik weet het niet hoor, maar de combinatie van onschuldfantasie en psychoanalyse lijkt mij dubieus. Resultaten uit een dergelijke samenhang zal op z’n minst zeer gering zijn.
  Psychoanalyse op zich hoef je niet af te wijzen, je hoeft slechts te weten dat het onderzoeken van deze analyse middels geaccepteerde wetenschapsmodellen absoluut niet werkt. De vraag is of dat erg is. Waarschijnlijk in het ene geval niet en in het andere geval wel.

Reacties zijn gesloten.