Rechtsstaat

Nou las ik laatst toch iets opmerkelijks in een losse krant in de trein: de recente kindermisbruikschandalen binnen de Rooms Katholieke kerk in de Amerikaanse staat Pennsylvania waren aanleiding voor de staat New York om daar ook een onderzoek in te stellen. De reden: de kerk was in die staat veel groter, telde meer bisdommen en priesters dus daar was beslist veel meer mis dan in Pennsylvania. De instelling van een grand jury behoorde tot de mogelijkheden.

Ik twijfel of die berichtgeving klopt, maar ben anderzijds onvoldoende bekend met het Amerikaanse strafrechtsysteem om daar al te zeker van te zijn. Bij lezing van het bericht was althans mijn eerste gedachte: dat zou in Nederland nooit kunnen. Hier te lande ben je – voorlopig althans nog – pas onderwerp van justitieel onderzoek als je verdacht bent, en verdacht ben je pas als daartoe een concrete reden of aanleiding bestaat. een grotere omvang hebben is dat niet.

Zoiets is te vergelijken met het instellen van een justitieel onderzoek naar malversaties bij de Rabobank met als enige reden dat die groter is dan de recent in opspraak geraakte ING en ‘daar dus ook wel meer aan de hand zal zijn’. Of het instellen van een onderzoek naar een grotere moskee, nadat een kleinere in de buurt heeft gefraudeerd.

Ik noem even juist deze twee voorbeelden omdat we allemaal op onze vingers kunnen natellen dat bij onderzoek bij de Rabobank vast ook wel onregelmatigheden zullen worden geconstateerd en de kans op het aantreffen van bijzondere situaties in de moskee ook niet klein is, zeker niet als we beslist niet strafbare, maar tegenwoordig wel krantenkopwaardige, bevindingen meetellen.

Zo twijfel ik er niet aan dat ook in New York gevallen van kindermisbruik zullen worden ontdekt. Bij een kerkprovincie van die omvang is dat statistisch gezien onvermijdelijk. En de katholieke kerk zijnde wat zij is, zou het zomaar eens kunnen zijn dat ook in New York het beleid aangaande kindermisbruik er één was van inadequaat pappen, nat en onder de pet houden, waardoor de rot alleen maar verder kon voortwoekeren.

Maar strafrecht is wat anders dan afgaan op statistiek en op wat we allemaal op onze klompen aanvoelen. Dit is het verlichte westen, zeg maar, waar we afgaan op statistiek en op wat we aan ons water voelen, hebben gebonden aan regels die ervoor moeten zorgen dat de rechtspleging transparant blijft en voor iedereen gelijk. Dat kan – toegegeven – heel verkeerd uitpakken, maar elk ander alternatief pakt gegarandeerd verkeerd uit.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Rechtsstaat

  1. FrankB zegt:

    “Dit is het verlichte westen.”
    Nog wel. Zie Dijckhoff en zijn postcodediscriminatie.

Reacties zijn gesloten.