Cursus kranten lezen

In mijn jeugd waarde bij ons in huis een boekje rond met de titel Links Lachen. Een verzameling moppen uit het Oostblok waarvan ik me er nog maar twee herinner: een functie eis voor secretaresse van de partij (hoeveel letters kunt u per minuut weggummen?) en een grap over hoe je kranten in de DDR moest lezen.

Dat vergde een systematische aanpak. Eerst keek je naar wat er stond. Dan lette je op wat er niet stond. Vervolgens vroeg je je af wat ze wilden dat we geloofden om tenslotte aan de hand van de antwoorden op die drie vragen een reconstructie te maken van wat er waarschijnlijk echt gebeurd was.

Daar moest ik aan denken toen ik gisteren in de krant las dat asielzoekers minder crimineel zijn dan autochtone Nederlanders. Ja, u leest het goed: minder crimineel, niet meer dus en ook niet evenveel maar: Minder! Minder!! Minder!!!

Het stond bovendien in de krant van wakker Nederland, die – zoals u ongetwijfeld weet – zijn mening aangaande asielzoekers doorgaans de andere kant op nuanceert, dus het moet wel kloppen. Kijk, dit was de kop die erbij stond.

Ik geef toe dat de toch best wel verrassende boodschap ietwat ondergesneeuwd is geraakt, maar ja, je kunt het hele verhaal natuurlijk niet in één kop kwijt. Ook in het relaas van de harde cijfers lees je nog niet heel precies wat er nu echt aan de hand is.

Pas helemaal aan het einde van het stuk wordt duidelijk dat de harde cijfers niet voor zichzelf spreken maar interpretatie vergen, duiding, uitleg.

Wat leren wij hieruit?

  • Dat de opsteller van de koppen in De Telegraaf zijn medium gebruikt om een politieke boodschap aan de man te brengen die zich – zo nodig – niets van de feiten aantrekt.
  • Dat de redacteur van De Telegraaf zijn stukjes zo inricht dat je ze niet van valse berichtgeving kunt beschuldigen.
  • Dat je De Telegraaf moet lezen zoals je boodschappen doet in de supermarkt: bovenaan, op ooghoogte, staat wat ze willen dat je koopt gelooft, pas helemaal onderaan, aan het eind, staan de boodschappen waar je je niet door bekocht voelt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cursus kranten lezen

  1. FrankB zegt:

    Oud nieuws, die krant doet dat al sinds ik kranten ben gaan lezen en dat is een best tijdje geleden.
    Ik heb nog wat meer grappen uit de goede oude Sovjet-tijd.

    https://web.archive.org/web/20060208024418/http://members.cox.net:80/marperak/jokes/

Reacties zijn gesloten.