Failliet

Laatst is bij ons in het dorp een ziekenhuis failliet gegaan. Dat kan, dat mag. Het leven wordt er alleen niet makkelijker op voor deze kosmopoliet. Ik heb er al zo’n moeite mee om verre buitenlanders uit te leggen dat bij ons huizen soms worden bewoond om te voorkomen dat ze bewoond worden. Nu moet ik ook nog gaan uitleggen dat bij ons banken niet failliet mogen gaan maar ziekenhuizen wél.

Maar goed. Wat mij opviel was een klein detail: aan het inmiddels failliete ziekenhuis was de eis gesteld dat op zekere dag alle patiënten het ziekenhuis verlaten moesten hebben, en wel vóór 15:00 uur.

Dat kan kennelijk ook en dat mag kennelijk ook en daar verbaas ik mij dan toch over. Kijk, dat je je samenleving zo inricht dat banken een noodzakelijker voorziening zijn dan ziekenhuizen, soit. Dat er mensen zijn die aan een failliete club eisen stellen die al dan niet haalbaar zijn, soit encore. Maar waar haal je de botte hondsdolheid vandaan om zoiets te eisen bij een ziekenhuis? Je hoeft toch echt geen licht te zijn om te bedenken dat je in een ziekenhuis mensen kunt verwachten die even niet vervoerbaar zijn. Zou je je logistiek niet beter op die mensen af kunnen stemmen?

De gebruikelijke vraag is dan: wie verzint zoiets? Maar dat is de verkeerde vraag: die eis is niet ter plekje verzonnen maar was er al. Hij is zogezegd standaard uit de kast gehaald. Iemand heeft verzuimd op te merken dat dit een ziekenhuis was en heeft dus nooit verzonnen wat dat kon betekenen of erger: heeft het niet mógen verzinnen.

Pity the nation dat zijn ziekenhuizen aan dat soort mensen overlaat.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Failliet

 1. Rob Alberts zegt:

  Hoe meer er bekend wordt des te meer schaam ik mij er voor dat ik Nederlander ben ….

  Bezorgde groet,

 2. Frank bikker zegt:

  Omdat bij de moderne mens, en zeker bij boven ons gestelde mens, niet het hart regeert , maar het kasregister. Zum kotzen!

 3. jan kroeze zegt:

  Echt alles in deze wereld draait om geld. Vroeger heb ik me daar wel eens over verwonderd, maar nu niet meer. Het enige wat je doen kan is proberen te leven met in je achterhoofd het idee dat er ook andere mensen en dieren en planten en stenen etc. bestaan. Je hoeft je op die manier niet zo bezig te houden met bv. banken.

 4. FrankB zegt:

  “Laatst is bij ons in het dorp een ziekenhuis failliet gegaan. Dat kan, dat mag.”
  Misschien bij jullie in het dorp, maar elders in het land kan dat problemen opleveren. Gaat er in het noorden eentje failliet dan moet je al gauw 100 km reizen. Leuk, bij een gecompliceerde bevalling.

  https://kanaalstreek.nl/2018/05/15/geen-bevallingen-meer-in-het-refaja-ziekenhuis-in-stadskanaal

  Kan iedereen die de laatste 20 jaar PvdA, D’66, CDA, VVD of PVV heeft gestemd zich eens lekker schuldig gaan voelen?

 5. Frank bikker zegt:

  De goegemeente kan ook lid worden van een politieke partij en dan daarover een lobby opzetten. Tegenwoordig verwachten de mensen te veel van anderen. Je kunt zelf meer doen, dan je denkt, maar meestal is men daar te lui voor.

Reacties zijn gesloten.