Ja, en dus?

Waar zo’n Nederlands jongetje met Irakese ouders al niet goed voor is. Als u Nemr – inmiddels wereldberoemd in heel Nederland – nog niet in actie heeft gezien, kijk dan nog even. En als u dan toch bezig bent, teken dan ook meteen even. Het is nu al te laat, vrees ik, maar je weet nooit…

Ik wordt van die moderne hypersnelle montage een beetje duizelig, maar waar ik pas echt plaatsvervangend misselijk van werd (vanaf 41:45 min), was Klaas Dijkstra’s, ‘Ja, en dus?’ naar de presentator van het programma op de opmerking van Nemr dat hij vreesde voor zijn leven als hij naar Irak zou worden weggestuurd (er bestaan daadwerkelijk mensen die hier het voorzetsel ‘terug’ gebruiken…).

’s Mans antwoord wordt in sommige kringen nog gewaardeerd ook: hij zegt in ieder geval waar het op staat, recht door zee. Daarbij vallen de stuntelende en blunderende collega-politici als Asscher, Buma en Pechthold volledig weg. Nee, dan de eerlijkheid van Klaas Dijksma…

Zoiets kan alleen in een calvinistisch land, waar eerlijkheid per definitie als een deugd wordt gezien. Dat is het niet, het leven is ingewikkelder dan de leer. Zoals het Amerikaanse spreekwoord aangeeft: when people stop lying, they stop caring. Die proteron husteron gaat weliswaar over relaties, maar dekt veel meer dan alleen die lading.

Serieus, geef mij maar het gedraai en de smoezen van Asscher, Buma en Pechthold. Hun verbale duikgedrag wijst er ten minste nog op dat ze een min of meer functionerend geweten hebben. Geen spoor daarvan bij Dijkhof.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ja, en dus?

 1. FrankB zegt:

  “duikgedrag wijst er ten minste nog op dat …”
  Zou het? Heb je alle andere mogelijke verklaringen zorgvuldig uitgesloten of kies je deze vanuit de goedheid van je hart? Omdat je niks kunt verzinnen dat minder negatief is?
  Hoewel ik in het deels wel met je eens ben (er is ook een middenweg – de waarheid anders presenteren zonder te liegen) vind ik het in dit geval wel een goede zaak dat Dijkhof eerlijk is. Weet ik dat hij inderdaad een harteloze klootzak is. Als wat meer mensen de eerlijkheid van Dolfje Schicklgruber in Mijn Strijd hadden gewaardeerd had er wellicht enige ellende voorkomen kunnen worden in de twintig jaar na publicatie.
  Kortom ik vind je gekozen voorbeeld niet heel geschikt.

 2. jan kroeze zegt:

  Ook ik kies voor eerlijkheid, ik heb een gruwelijke hekel aan dat zgn. politiek correct gezeur.

Reacties zijn gesloten.