Schaamteloos

Laat ik eens schaamteloos reclame maken, voor Turkish Airlines, jawel, dat durf ik best.

Als u op Istanbul Airport – een enorm, ik mag wel zeggen monstrueus groot, complex – een transfer heeft van langer dan zes uur en u vliegt in en uit met Turkish Airlines, dan mag u gratis en op kosten van Turkish Airlines de stad in, geheel verzorgd inclusief ontbijt en lunch. Afhankelijk van de lengte van uw overblijf kunt u kiezen tussen meerdere rondleidingen van diverse lengtes.

Wij hadden een overblijf van 13 uur en namen de rondleiding van 8:30 tot 15:00 uur lokale tijd, de op één na langste. In die tijd hebben we de muren van Theodosius vanuit de bus bekeken, de Blauwe Moskee gezien, zijn we langs de Aya Sofia gelopen, in het Topkapi-paleis geweest en door de Arasta-bazaar gelopen. Vooraf ontbijt en achteraf lunch. De rit heen en terug duurt pakweg een uur, dus netto hadden we iets van vijfeneenhalf uur in de stad.

Afgezien dat er geen tijd was voor de Aya Sofia en het feit dat we achter een man met een vlagggetje aan moesten lopen, heb ik in het geheel geen klachten, of het moet zijn dat we om stipt drie uur ’s middags dodelijk uitgeput weer op het vliegveld aankwamen.

U moet wel weten waar u wezen moet. Ondanks transfer moet u de paspoortcontrole uit. Paspoort én boarding pass voor de vervolgvlucht bij de hand hebben! Dat is dus Turkije in dus denk aan een visum! Dat is voor vertrek eenvoudig via het internet te regelen. Eenmaal voorbij de bagagebanden en in de ophaalhal moet u naar rechts, naar de ‘hoteldesk’ van Turkish Airlines. Iedereen die daar werkt, weet waar dat is.

U herkent dat u goed zit als u van rechts meermaals en dringend door medewerkers van hotel- en transferdesks wordt benaderd om u te helpen, geheel in Turkse stijl. Negeer al die vriendelijke verzoeken: de desk van Turkish Airlines zit helemaal achteraan en is de enige met wachtrijen. Nummertje trekken voor de city tour en u kunt wachten tot u een plek op één van de tours kunt kiezen.

Kies uw eindtijd wijs: U heeft een transfer en uw boarding pass al dus u hoeft niet opnieuw in te checken. Maar u moet wel weer terug door de grenscontrole en security checks, die op deze luchthaven tweemaal wordt uitgevoerd. O ja: met een slapend kind van acht maanden in een high-tech draagconstructie en een moe kind-dat-niet-wil-slapen van drie in de buggy is dat géén pretje.

Dit bericht werd geplaatst in Mijzelf, Reizen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.