Overig

Dat ik de dag nog meemaak dat ik meeleef met staatssecretaris Harbers. Het moet niet veel gekker worden.

Goed, het mag dan de normaalste zaak van de wereld zijn om in een lijst met voorvallen de meest voorkomende te specificeren om dan de zó zeldzame voorvallen aan het einde van de lijst even samen te nemen onder de categorie ‘diversen’ of ‘overig’, omdat anders je lijst veel te lang wordt, een klein beetje wereldvreemd is het wel.

We leven immers in een land dat als het om allochtonen gaat al jaren volkomen hysterisch is. We wisten direct dat Marianne Vaatstra was gekeeld door een asielzoeker en elke flauwvallende Marokkaan is hier meteen een aanslagpleger. En dan noem ik de feeststol en de homeopathische verdunning nog eventjes niet.

Dus je wéét als ambtenaar dat wanneer je aanrandingen, verkrachtingen, levensmisdrijven en mishandelingen – ook al komen ze weinig voor – samenvat onder een restcategorie, de complotdenkers massaal gaan doen waar ze het beste in zijn: complotdenken.

Anderzijds: als de ambtenaar van dienst die vier misdrijven wél had gespecificeerd, dan hadden die complotdenkers precies hetzelfde gedaan, alleen waren ze met een ander schandaal op de proppen gekomen: waarom is dit niet eerder gerapporteerd, waarom trekt niemand aan de bel, waarom doet de politiek niets?

En ook zonder complot kom je er wel. Met 2% van alle aanrandingen, 1,1% van alle levensmisdrijven (31 stuks), 0,2% van alle verkrachtingen (4 stuks) en 0,7% van alle mishandelingen onder 0,13% van de Nederlandse bevolking kun je al snel ‘oververtegenwoordiging!’  roepen.

We leven in een land waar de roeptoeters nu eenmaal bij het begrip asielzoeker automatisch denken aan een schandaal. Welk schandaal moet er alleen nog even bij bedacht worden. Dat er – gecorrigeerd voor de oververtegenwoordiging aan jonge mannen – helemaal niets aan de hand is, behalve dan dat we een (ook overal elders aanwezig) jonge mannen-probleem hebben, is voor  onze complotdenkers ook helemaal niet van belang. Het gaat erom dat er een schandaal moet wezen.

Misschien is dat wel het probleem aan de basis: dat er asielzoekers bestaan in dit land is voor hen waarschijnlijk het enige echte schandaal.

Naschrift 24 mei: de enige ‘moord’ in de statistieken, blijkt nu een gevalletje zelfverdediging te zijn. Drie andere gevallen betreffen een sepot, een DNA-afname en een mishandeling. De rest betrof alleen poging tot moord of doodslag.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Overig

  1. FrankB zegt:

    Ja, dat was mijn eerste en laatste reactie nou ook – ik wil de VVD graag weg hebben, maar hierom?! Het is niet zo dat de staatssecretaris de Tweede Kamer heeft voorgeloven of verkeerd voorgelicht of zo. De politici geven zich over aan hysterie (ook mijn eigen partij speelde bepaald geen glansrol) – en ik vraag me in gemoede af hoeveel burgers zich er nou druk om maken.
    In het Europees Parlement doen ze heel wat zinniger dingen.

  2. FrankB zegt:

    Het is dus wel gekker geworden. Zihni Özdil doet jarenlang rare dingen in de Tweede Kamer, zegt eindelijk iets verstandigs (over de studiefinanciering), Klaver moet dat toegeven en dus moet Özdil opstappen. Schiet me maar dood, ik kan het niet volgen.

Reacties zijn gesloten.