Helden

Vandaag is het vier jaar geleden dat Salah Abdow Farah overleed aan de verwondingen die hij op 21 december 2015 opliep bij een overval op een bus op weg van Nairobi naar Mandera (in het noorden van Kenia) door leden van de islamitische strijdgroep al-Shabaab.

Die gebeurtenis is vanuit het verre Nederland nauwelijks de moeite van het vernoemen waard. Al-Shabaab heeft al voor honderden, zo niet duizenden slachtoffers gezorgd, maar Salah is de uitzondering die de regel beproeft.

Salah was woordvoerder van de moslims die door de leden van al-Shabaab werden verzocht de christenen in de bus aan te wijzen. Dat was nodig, omdat diezelfde moslims hun christelijke medepassagiers nog snel even wat islamitische kleding hadden omgedaan, zodat de al-Shababi’s ze niet van de moslims konden onderscheiden.

Salah en de zijnen verdomden het om de christenen te verraden, redden hen zo het leven (ik weet eigenlijk niet hoeveel) en voorkwamen een bloedbad zoals dat een jaar daarvoor had plaatsgevonden op exact eendere wijze: 28 doden.

Maar hij raakte die noodlottige dag wel gewond en overleed op 18 januari 2016 aan de gevolgen. Het bericht haalde de westerse media. Posthuum kreeg hij de hoogste civiele onderscheiding van Kenia en zo werd hij een held. Terecht trouwens, het hierna volgende wil daaraan niets afdoen.

En toch wil ik even stil staan bij Dunia Mohammed Ahmed, zijn vrouw, en hun vijf kinderen, waarvan de laatste pas geboren werd na de dood van diens vader.

Salah Abdow Farah koos er willens en wetens voor to face death. Wij ervaren dat als heldenmoed en dat is het ook. Maar zijn vrouw en kinderen moeten er nog dagelijks voor kiezen to  face life, zonder Salah.

Iets zegt me dat ook daar – hoe onvrijwillig die keuze ook is – een niet mindere mate van heldenmoed in schuil gaat.

Dit bericht werd geplaatst in Religie, Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Helden

  1. jan kroeze zegt:

    Moedige man, je weet niet wat je zelf zou doen in zo’n situatie. Word vervoer in dergelijke gebieden op de een of andere wijze bewapend bv.?

    • Ja, maar deze bus had de pech dat het voertuig van de begeleidende militairen panne kreeg. Dat het geen bloedbad geworden is, was niet alleen te danken aan het dappere optreden van de moslims, maar ook aan het feit dat de al-Shababi’s op enig moment een motorvoertuig hoorden aankomen, meenden dat het de gewapende escorte was en ervandoor gingen.

Reacties zijn gesloten.