Adviezen aan een jonge vader

Nou ja, ‘jong’, je bent net als ik boven de vijftig, dus zo piep ben je niet meer en dat zal je ook wel gaan opvallen de komende achttien jaar. Succes en sterkte. En van harte gefeliciteerd natuurlijk!

Vrees niet: babypoep ruikt lekker, het wordt pas erg als ze vast voer gaan eten (en dat is trouwens maar goed ook want het laatste wat je hebben wilt is een baby die geurloze poep maakt, ik kan erover meepraten).

Beste advies dat we van de kraamzorg kregen: niemand heeft er wat aan als je met zijn tweeën naar een huilende baby gaat zitten kijken: nr. 1 slaapt, nr. 2 waakt. En dan wisselen.

Er komt een tijd dat je gaat genieten van de Teringtubbies, kinderspeelpaleizen en kindercafés. Jawel, dat ga je wel, resistance is futile, wen er maar aan.

Vaderschap gaat gepaard met falen, aldus Arnon Grunberg, en niets is minder waar. Zoals de wijze zevenmaal per dag zondigt, zo faalt een vader zeventig maal zeven maal. En dat is niet erg. Als je erin slaag een vader te zijn die goed genoeg is, heb je al heel wat bereikt. En voor de rest: verbaas je vooral over jezelf!

Je leven gaat vanaf nu zó snel dat zelfs verkwistend gas geven er niks bij is. Zorg dat je ervan geniet, want het is in no time alweer heel erg lang geleden. Maak foto’s, maak notities, bewaar dingen.

Zeg je sportschoolabonnement maar op. Je hebt nog nooit zoveel gewicht getild als de komende vier jaar. En je hebt er trouwens toch de tijd niet voor.

Leer kinderliedjes! (ja ik weet het: het zijn oorwormen waar zelfs het Horst Wessellied niet tegen helpt, maar toch) ze leren er sneller van praten en neem van mij aan: dat wil je, anders blijft het maar raden wat ze nu weer willen.

Hou je kind zo lang als dat maar mogelijk is weg bij de TV, je mobieltje en de WC-borstel!

Zet de dingen waar hij niet bij mag komen nóg hoger. Nee! Nóg hoger! Neehee! Godjezusnogantoe moet ik dan alles drie keer zeggen?

En dan komt de tijd dat je vrienden je vragen: “Wat is er in ’s hemelsnaam met jou gebeurd?” Nou, gewoon, vader geworden… it’s a life changer

En geef je echtgenote een dikke knuffel van mij!

Dit bericht werd geplaatst in Mijzelf en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Adviezen aan een jonge vader

 1. FrankB zegt:

  “Er komt een tijd dat je gaat genieten van de Teringtubbies, kinderspeelpaleizen en kindercafés”
  Nee, ja, ja.
  Wel Sesamstraat en Samson & Gert.
  Goede smaak kun je niet vroeg genoeg aanleren.

  “Zet de dingen waar hij niet bij mag komen nóg hoger.”
  Echt niet. Onder toezicht laten rondkruipen en dan geduldig aanleren dat hij/zij er niet aan mag komen. Of was jij van plan de hele inrichting van je huis aan te passen?

  “En geef je echtgenote een dikke knuffel van mij!”
  Lijkt me niet, de moeder van mijn zoon en ik zijn gescheiden.

Reacties zijn gesloten.