Wat me nog het meest verwondert

 • Dat pasta, aardappels, rijst, conserven en diepvriesgroenten in tijden van hamsteren af en toe op zijn, maar met enige regelmaat weer worden aangevuld. De logistiek kan het dus niet zijn. Maar waarom is de afdeling WC- en andere papieren dan continu aan één stuk door leeg?
 • Dat een heel (westers, geïndustrialiseerd) land van 17 miljoen inwoners en een beroepsbevolking van 9 miljoen al volledig plat gaat als er 162 extra mensen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen (op 15 maart; 0,001 % van de bevolking, 0,002% van de beroepsbevolking). Okay, dit was vooruitziende blik. Op 30 maart waren het er 9.990; resp 0,02% en 0,04%. Nu ik dit schrijf (op 20 april) 9.779, resp. 0,05% en 0,1%).
 • Dat hulp van buitenlandse artsen wordt geweigerd ‘omdat ze niet in het BIG-register staan.’ (okay, er schijnt aan gewerkt te worden, maar mijn verwondering is er niet minder om)
 • Dat het RIVM meldt dat de stijging van het aantal ziekenhuisopnames een afvlakking vertoont, terwijl de cijfers die ze zelf publiceren alleen maar een stijgende stijging laten zien (op 25 maart, de opnames van de dagen daarvoor luidden: 152 – 242 – 265 – 341 en dan zou -41, +90, +23 en +76  (factor 1,18 1,24 1,22 resp. 1,23 een afvlakking zijn…)
 • Dat we hiervoor in 2016 al gewaarschuwd zijn, tot in de kleinste details, en dat er destijds geen maatregelen zijn genomen, geen enkele.
 • Dat dat ondergrondse oorlogs- en andere calamiteitenhospitaal in Utrecht maar liefst 12 (ik kan me vergissen, maar het was iets in die orde van grootte) IC-bedden heeft.
 • Dat Duitsland een IC-capaciteit heeft die per hoofd van de bevolking zeven keer groter is dan die in Nederland.
 • Dat niemand, echt he-le-maal niemand, ook maar een nanoseconde heeft gedacht aan de mogelijkheid om de verdeling van schaarse mondkapjes over te laten aan ‘de markt’, maar dat niemand dat opmerkt.
 • Dat het in Zuid-Korea aanvankelijk helemaal mis ging, maar dat ze daar tot nu toe slechts iets van 230 doden te betreuren hebben op een bevolking van 51 miljoen. Ja maar, hoor ik u zeggen, dat komt omdat ze daar een gigantische testcapaciteit hadden. Maar dat dat dus niet blijkt te kloppen: zij hadden – net als wij – een tekort aan testen maar hebben die als de sodemieter uit de grond gestampt.
 • Dat Duitsland voldoende mondkapjes had om het buitenshuis te verplichten voor iedereen.

Ik ben er – met andere woorden – niet meer helemaal van overtuigd dat we hier te lande de zaken aardig op orde hebben. En dan druk ik mij diplomatiek uit.

Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

15 reacties op Wat me nog het meest verwondert

 1. Klaas Hielkema zegt:

  Nee, we blijken het niet op orde te hebben. Trouwens bijna geen enkel land. Ja, we zijn slechter dan Korea en Duitsland, maar beter dan velen, zoals België, het VK, de VS. Hadden wij de allerbeste moeten zijn? Zeg het maar. Maar dat willen we helemaal niet: eigen risico hoger? Het land is te klein. Hogere premies? Idem.
  De zorg in Duitsland is veel beter, dat was al lang bekend, maar ook duurder.

  • Marcel Meijer Hof zegt:

   Beste Klaas,
   Met permissie, ik voeg een nuance toe: Beter is niet per se duurder. Beter is vooral goed en consequent nagedacht. Denk ik :-] Van huis uit ben ik een conservatief (= voorzichtig) boekhouder.
   Groet en blijf gezond en alert,
   Marcel

  • FrankB zegt:

   We zijn helemaal niet beter dan velen. Er zijn in Europa maximaal vier landen die het slechter doen, waaronder Italië en Spanje, gemeten naar het aantal coronadoden per miljoen inwoners. Ook in de VS en het VK liggen die getallen lager, maar soit, dat is niet goed vergelijkbaar op dit moment. De oorzaak is simpelweg dat de Nederlandse regering veel en veel te laat de noodzakelijke maatregelen nam.

 2. Rob Alberts zegt:

  Waarbij ik verwacht dat er na de Corona Crisis vooral complimenten over en weer gewisseld zullen worden.

  En er wellicht gewoon op de oude voet door geblunderd gaat worden ….

  Ons land blinkt niet uit in het leren van gemaakte fouten.

  Bezorgde groet,

 3. Marcel Meijer Hof zegt:

  Dat hier de zaken aardig op orde waren, nee die indruk heb ik al langer niet. Ik heb een aantal jaren in Duitsland gewoond en een naaste verwant werkte als chef anesthesie in het universitair ziekenhuis te Grenoble. Ik heb een gedeeltelijke ziekenhuisopleiding [en een grote mond :-]

  Zelf verbleef ik twee maal in quarantaine, eenmaal als jong kind dat absoluut geen infectie erbij kon hebben op een afdeling waar maar één deur tegelijk open kon – een technisch hoogstandje in 1960. De tweede maal – in Duitsland – werd ik weggehouden van de samenleving wegens een ernstige en tamelijk besmettelijke leverinfectie, die ik niet mocht uitdelen …

  Maar wat te denken van de strubbelingen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid, bij de Belastingdienst ? De echtheidskenmerken van ons nieuwe paspoort ? De stijgende zuigelingen- en geboortesterfte; ooit waren wij het mondiale voorbeeld.

  We hebben uitverkoop gehouden, ook met nucleaire know how (Urenco !) al enkele decennia. En regelmatig worden we met ons fijne neusje op de feiten gedrukt – chemisch afval dumpen, in Africa of in de Merwede, en worden er lessen geleerd voor de toekomst: Die uitdrukking kan ik niet meer horen, die is zó uitgesleten dat er een vacuüm is ontstaan.

  Dat is het fijne aan deze nationale thuisblijf-sessie: De rust, de stilte, de schone lucht, de toegenomen hoffelijkheid. Van mij mag dat nog wel even duren, in ieder geval zo lang totdat we collectief begrijpen dat je geld niet kunt eten – ook de honden blieven het niet.

  • Stephan zegt:

   Ja als je de sociale zekerheid privatiseerd – zeg maar verkoopt en naar de beurs brengt met alle ups en downs en de erbij behorende gevolgen. Voor de rest van een holander te horen dat je geld niet kunt eten doet werkelijk deugd.

 4. Irina zegt:

  De WC-papiersituatie is ook een logistiek probleem. Het papier is er wel, maar het is allemaal verpakt voor de groothandel en voor bedrijven, niet in consumentenverpakkingen. Het is dus niet in de winkels te verkopen tot het omgepakt wordt. En veel mensen werken thuis, dus doen hun behoefte daar, dus hebben daar het papier nodig…

 5. FrankB zegt:

  1. “Dat pasta, aardappels ….”
  Dat komt doordat je in A’dam woont. Hier in Zuid-Oost Groningen heb ik dat probleem niet.

  2 “Dat een heel …..”
  Dat komt doordat het virus zo besmettelijk is.

  3. “Dat hulp van …..”
  Wat verwacht je dan in een land waar sommige mensen niet kunnen bestaan, zelfs niet als een voormalige burgemeester beweert van wel?

  4. “Dat het RIVM meldt …..”
  Dat komt doordat je in A’dam woont en dus geen betrouwbare krant kan lezen.

  https:// http://www.dvhn.nl/ extra/ Corona-in-Drenthe-Groningen-en-de-rest-van-Nederland.-Bekijk-hier-elke-dag-de-nieuwste-cijfers-25561888. html

  “Nederlandse cijfers cumulatief”
  De sterfgevallen en het aantal ziekenhuispatiënten vlakt inderdaad af; het aantal besmettingen volgt al een maand een rechte lijn. In de tweede grafiek is te zien dat het aantal besmettingen per dag al een maand lang een golfbeweging vertoont.

  • Die golfbeweging was mij al opgevallen (als je niet naar de cumulatieve cijfers kijkt, maar naar de verandering) maar ligt dat niet aan het ‘dinsdag-effect’?
   (wat mij trouwens ook zoiets stoms lijkt: dat je een overledene niet eens op de dag zelf kunt rapporteren op de digitale snelweg…)

 6. FrankB zegt:

  5. “Dat we hiervoor …..”
  Het is nog veel en veel erger. Carnaval was van 23-2 tm 25-2. De eerste patiënt meldde zich op 27-2. Het WHO had toen al gewaarschuwd dat er een pandemia aan zat te komen.

  https:// http://www.theguardian.com/ world/2020/ apr/ 09/ who-cited-human-transmission-risk-in-january-despite-trump-claims

  De Nederlandse regering sloeg drie keer waarschuwingen in de wind.

  https:// http://www.trouw.nl/ binnenland/ drie-keer-werd-nederland-gewaarschuwd-voor-een-pandemie-maar-de-regering-koos-voor-het-isolement~bc99452d/

  Er is één provincie die vanaf het begin niet naar de Nldse regering en wel naar internationale waarschuwingen heeft geluisterd (OK, drie).

  https:// http://www.dvhn.nl/ groningen/ Vier-misverstanden-over-aanpak-van-coronavirus-in-Nederland.-Geen-toeval-dat-het-Noorden-het-beter-doet-zegt-viroloog-Alex-Friedrich-van-UMCG-25572852.html

  Maar de regering kondigde pas op 15 maart een “intelligente” lockdown af.
  Zoek het aantal doden per miljoen inwoners op. Nederland volgt na Italië en Spanje op een vierde of vijfde plaats. Nederland heeft per miljoen inwoners zes keer zoveel coronadoden als Duitsland. Als we CBS mogen geloven zelfs nog meer.
  Door pure incompetentie en arrogantie is de regering verantwoordelijk voor minstens 3000 doden.

 7. FrankB zegt:

  7. “Dat niemand …..”
  Dat heeft wel iemand opgemerkt, al weet ik niet meer wie. In de Verenigde Staten heeft marktwerking er voor gezorgd dat de prijzen van dergelijke spullen de lucht in vlogen.

  8. “Dat het in Zuid-Korea …..”
  9. “Dat Duitsland voldoende …..”
  Zie mijn vorige commentaar (dat op moment van schrijven nog door jou goedgekeurd moet worden). Nederland heeft een zodanig incompetente regering dat het bijna misdadig is.

 8. jan kroeze zegt:

  In dit land verkopen we simpelweg alles en de rest wordt geprivatiseerd. We denken aan de handel van vandaag niet aan die van morgen of verder in de toekomst. Inderdaad nu blijkt dat we de zaken helemaal niet op orde hebben, ik ben het met je eens.

Reacties zijn gesloten.