Adriaan Kardinaal Simonis

Lang, lang geleden – ik was waarschijnlijk nog student – heb ik hem wel eens gesproken. Aardige man, ik kan niks anders zeggen, die vooral in niets leek op het beeld dat destijds in de media van hem werd geschetst. Ik begrijp dat de media inmiddels hun beeld ook ietsje hebben bijgesteld.

Hij was ook bovengemiddeld slim, al wekte zijn persoon die indruk bepaald niet. Mij bleek dat uit dat ene beruchte Duitse zinnetje dat hij ooit uitsprak. Ik zat voor de TV toen dat gebeurde en ik herinner me nu nog mijn eerste reactie: ‘Oei kardinaal, dat gaan de mensen niet begrijpen.’ En inderdaad, op dit punt hebben de media hun standpunt nog steeds niet genuanceerd, ondanks dat het fragment op YouTube te vinden is.

Maar het was natuurlijk wel een heel erg behoudende man. Ik zou denk ik zo gauw geen standpunt kunnen noemen waarover ik het met hem eens was, dat was in mijn studententijd al zo. Op die ene uitzondering na dan. Het was een interview in de krant naar aanleiding van zijn emeritaat, dus alweer heel wat later.

De interviewer was hem welgezind, maar niet onkritisch. Op een gegeven moment vroeg deze hem hoe hij nu eigenlijk op zijn tijd als aartsbisschop en kardinaal in Nederland zou terugkijken. Er was onder zijn bestuur toch vooral een heleboel misgegaan, de secularisatie zette almaar voort, de kerk werd steeds onbelangrijker, een groot succes kon je er toch niet van maken.

Simonis’ antwoord was even kort als humoristisch:

Succes is geen bijbelse waarde

En dat is ook nog eens heel erg waar.

 

Dit bericht werd geplaatst in Religie, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Adriaan Kardinaal Simonis

 1. Succes is voor losers, zoals men zegt.

 2. FrankB zegt:

  “Succes is geen bijbelse waarde”
  Wat jammer dan dat de afgelopen eeuwen zoveel RK autoriteiten zich ook in dit opzicht niet-bijbels gedroegen.

 3. Marcel Meijer Hof zegt:

  Ik ben persoonlijk meer een Jan van Kilsdonk-aanhanger.
  Ook slim, niet altijd bijster gewaardeerd in het Vaticaan en – zeer uitzonderlijk – bij leven reeds geëerd met een standbeeld.

Reacties zijn gesloten.