Godsdienstvrijheid

Tsja… Al die verstandige coronamaatrdegelen (allemaal veel te laat, maar goed, Nederland is het land waar alles vijftig jaar later gebeurt, aldus Blaise Pascal, geloof ik) en dan ineens die volstrekt onzinnige nadruk op het niet toepassen van gezond verstand waar het kerkgenootschappen betreft. Want: Godsdienstvrijheid!

Godzijdank – no pun intended – zijn die kerkgenootschappen een stuk verstandiger dan de regering. De moskee bij mij om de hoek is al sinds het begin van de coronacrisis gesloten. De kerk waar ik nog wel eens zong, heeft een max. 30 pers. beleid en je moet reserveren als je naar een dienst wilt. En een mondkapje op. Communie wordt uitsluitend op de hand uitgereikt.

(voor wie niet Roomsch is: in sommige kerken – waaronder de mijne – respecteert men nog wel de gewoonte van wat oudere en/of conservatievere katholieken om bij de communie-uitreiking de hostie direct op de half uitgestoken tong te leggen. Voor het Tweede Vaticaans Concilie was dat de enige methode, daarna nam ‘op de hand’ de overhand)

Als in diezelfde kerk in de nachtmis van Kerstmis de zaak zó stampvol zit dat je je terug waant in de dagen van het Rijke Roomsche Leven, is de brandweer niet te beroerd om datzelfde kerkgenootschap een paar regels op te leggen: een maximaal aantal personen (via de omweg: er mogen geen mensen stáán in de kerk) en een praatje vooraf waarin u verteld wordt waar de (nood)uitgangen en de verzamelplekken zijn en dat u uw zwemvest onder uw bank kunt vinden (ik maak geen grap, de koster wél).

Allemaal ongelofelijk zinnig en nuttig, en de hele kerk voldoet er dan ook volmondig aan, dus waarom, wáárom verzint een kabinet zo’n belachelijke uitzondering? Alsof kerkgenootschappen in de rij staan om de Gesel Gods met verve en (geloofs)overtuiging verder te verspreiden, waar de rest van Nederland halfslachtig zijn best doet het virus in te dammen.

Iedereen die niet weet dat de moskee om de hoek al maanden dicht is, dat de kerk op het Singel al tijden reservering vooraf verplicht, een max. 30 pers. beleid en een mondkapjesplicht heeft, is – natuurlijk – verontwaardigd en de discussie in de media over godsdienstvrijheid laait dan ook op. Maar ja: die weten dat dus niet.

Soms denk ik wel eens dat de liberalen gewoon stemming zitten te maken. Over Gesel Gods gesproken…

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Religie, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Godsdienstvrijheid

 1. Theo van Dijk zegt:

  Eerlijk gezegd begrijp ik die max. 30-regel niet. Hier in Luxemburg wordt max. aantal per m2 gehanteerd en dat lijkt me, niet alleen voor kerken, veel logischer, te meer omdat iedereen min of tegelijk komt en vertrekt en tijdens de dienst rustig zit. Zingen eventueel alleen met mondkapjes. Nu zijn Luxemburgers in de regel veel volgzamer dan Nederlanders, als ik zie wat er zo al op Twitter geschreven wordt.

 2. Die uitspraak wordt niet aan Blaise Pascal maar aan Heinrich Heine toegeschreven: ‘Als de wereld vergaat, ga dan naar Nederland, daar gebeurt alles vijftig jaar later’. Maar het lijkt een apocriefe uitspraak te betreffen. Er is geen enkele bron die het bevestigt.
  https://www.trouw.nl/nieuws/vijftig-jaar-later-vijftig-jaar-eerder~b4456787/#:~:text=Vraag%3A%20Was%20Nederland%20met%20alles,tegenkomen%2C%20ze%20is%20dus%20apocrief.

 3. FrankB zegt:

  “aldus Blaise Pascal, geloof ik”
  Ik meen me te herinneren dat het Heinrich Heine was. Gevleugelde uitspraken hebben vaak meer dan één vader (of moeder, in onze moderne tijd).

  “Soms denk ik wel eens …..”
  Nou ben ik nooit te beroerd om de neoliberalen (want volgelingen van Locke en Smith zijn ze al lang niet meer) ergens van te beschuldigen. Maar er zitten toch echt ook twee christelijke partijen in de regering. En Nederland heeft inderdaad een Bijbelgordel, waartoe de door jou genoemde voorbeelden toevallig niet behoren. Ben je misschien een echte Amsterdammer geworden, die denkt dat de Ringweg ook de landsgrens is? Dan zal het je verbazen dat zelfs in Den Haag niet alle politiek met dat uit de krachten gegroeide dorp in gedachten wordt bepaald. Of misschien kan ook jij de verleiding niet weerstaan om je eigen particuliere denominatie gelijk te stellen aan het christendom in het algemeen. Want in die Bijbelgordel staan er ook nog een paar kerken. Tijdens de eerste golf was de omgeving Kampen één van de ergste crisishaarden.

  @TheovD: fabeltje. Nederlanders steunen voor ongeveer driekwart het coronabeleid. Dat hadden ze ook gedaan als onze incompetente regering eind augustus, begin september een volledige lockdown van twee weken had ingesteld. Het fabeltje komt onze incompetente regering goed uit, want ze weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen falen. Een leiding die de schuld afschuift op hen aan wie ze leiding wordt verondersteld te geven deugt niet. Maar Nederlanders zijn volgzaam en blijven achter de omhooggevallen historicus aanlopen.

Reacties zijn gesloten.