Kinderspel

Ik ben – zoals u weet – provinciaal Romeins archeoloog, maar soms kan ik me enorm interesseren in het Paleolithicum. Gewone mensen zeggen daar ‘oude steentijd’ tegen. Het is de periode van de vroege Hominiden (oud Paleo), de Neanderthalers (midden Paleo) en de opkomst van onszelf (jong Paleo).

Als ik het tenminste goed heb, want ik ben beslist geen steentijd-specialist, om niet te zeggen dat ik er bijna niets van weet, behalve dan de indeling, maar die is bij archeologen bijna altijd in drieën: vroeg-midden-laat of oud-midden-jong. Nu kunt u het ook.

In dat jonge Paleolithicum komt voor het eerst kunst om de hoek kijken, u weet wel: grotschilderingen. Mijn hele carrière heb ik me al afgevraagd of er ook kindertekeningen uit die grotten bekend zijn. Als ik zo mijn kinderen bezig zie, dan moeten die welhaast herkenbaar zijn.

Van de week toch maar eens gegoogled en verdraaid: sinds 2006 is bekend dat er in ten minste één grot in Frankrijk kinderen bezig zijn geweest en sinds 2011 weten we dat niet alleen zeker, we kunnen zelfs tot op zekere hoogte leeftijd en geslacht bepalen.

Het gaat overigens niet om grotschilderingen, in kleur enzo, maar om flutings. Daar had ik tot van de week ook nooit van gehoord trouwens. De wanden van veel van die beschilderde grotten zijn gemaakt van steen, maar vaak is dat gesteente zo waterverzadigd en verweerd dat het zacht wordt en je er met je vingers voren in kunt trekken, alsof het klei is.

Dat hebben kinderen dus ook gedaan. Hoe weten we dat? Door te kijken naar de breedtemaat van wijs-, midden- en ringvinger samen. Door onderzoek aan moderne mensen weten we dat iedereen bij wie die maat kleiner is dan 34 mm, gegarandeerd jonger is dan zeven. De verhouding in vingertoplengte kan bovendien soms uitwijzen of we met een jongen of een meisje te maken hebben.

De bijbehorende video maakt van de bevindingen iets teveel. In een grot zijn aantoonbaar enkele tientallen mensen zo’n 13.000 jaar geleden kunstzinnig bezig geweest en die hebben hun kinderen laten meetekenen. Dat zegt nog niets over Dé Status Van Hét Kind In Het Jong Paleolithicum… Maar leuk blijft het.

Nu door naar de volgende vraag: hoe oud is de oudste kopvoeter?

#reblog

Dit bericht werd geplaatst in Erfgoed, Geschiedenis, Kunst, Wetenschap en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Kinderspel

  1. Irina zegt:

    Wij waren een keer op een open dag van de stadsarcheologen, en daar was een aardewerken kommetje dat je mocht aanraken. Mijn dochter, toen ongeveer 10, deed dat en haar vingers pasten precies in de vingerafdrukken op het kommetje. Dat gaf wel meteen een ontroerend beeld van een tienjarig meisje dat vijfduizend jaar geleden of zo dat kommetje had gemaakt.

Reacties zijn gesloten.