Gedenkdag (2)

Gisteren was het vijf jaar geleden dat de Keniaanse onderwijzer Salah Abdow Farah overleed. Ik heb daar vaker over geblogd. De man trotseerde ongewapend een aantal strijders van al Shabaab toen zijn bus door hen werd overvallen en redde zo zijn christelijke medepassagiers het leven. Hij overleed enkele dagen later aan de schotwond die hij daarbij opliep.

Vijf jaar wil zeggen dat er nu bij ons in het dorp een verzoek gedaan kan worden om een straat of brug naar hem te vernoemen. Ook het Vaticaan volgt deze beleidslijn. Een proces tot heiligverklaring kan pas vijf jaar na overlijden worden gestart.

Dat laatste klinkt onwaarschijnlijker dan het is. Salah Farah voldoet namelijk op alle punten aan de status van martelaar: er waren daders (die regel is ooit ingevoerd om te voorkomen dat lieden die zichzelf van de rots afstorten ‘voor Jezus’ martelaar werden); de daders handelden uit haat jegens het christelijke geloof (ook die regel is ooit ingevoerd om te voorkomen dat door hun schuldeisers gelynchte christenen er met een martelaarstatus vandoor gingen) en Salah Farah zelf was bepaald niet op zoek naar de marteldood (een regel die een oude christelijke variant van suicide by cop van zijn beloning beroofde).

De status van martelaar heeft een groot voordeel. Voor elke heiligverklaring zijn ten minste twee erkende wonderen nodig. Erkende wonderen worden steeds zeldzamer, dankzij het voortschrijden van de wetenschap. Maar voor een martelaar zijn geen wonderen nodig.

Er zit maar één piepklein dingetje in de weg: de heiligverklaring staat – ondanks precedenten als Johannes de Doper, Onnozele Kinderen en de Drie Wijzen uit het Oosten – alleen open voor gedoopte katholieken. Voor dat ‘gedoopte’ zijn nog wel uitzonderingen beschikbaar ten behoeve van martelaren die hun martelaarschap eerder tegenkomen dan het doopvont, maar voor dat ‘katholieke’ niet.

Salah Abdow Farah was moslim.

Dit bericht werd geplaatst in Religie, Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Gedenkdag (2)

  1. FrankB zegt:

    Och, of hij RK-martelaar wordt kan me niet zoveel schelen, maar als je een petitie begint om in je dorp een standbeeld op te richten of zoiets krijg je zeker mijn handtekening.

  2. Het venijn zit in de staart: bam! Een held is een held, met of zonder katholiek martelaarschap. Zonder blijft de mens achter de held duidelijker zichtbaar. Echte helden zijn niet gebaat bij fondanten randjes.

Reacties zijn gesloten.