7000 euro

Ik ken een mevrouw die via de Wajong in de bijstand terecht gekomen is. Dat is – zoals ze bij ons thuis zeggen – bepaald geen vetpot. Haar ouders wonen in het oosten des lands en als haar vader aanbiedt om haar treinkaartje te betalen zodat ze eens wat vaker langs kan komen, weigert ze dat. Of ze accepteert het en geeft dat braaf aan bij het DWI (voorheen de Sociale Dienst), mét uitdraai van OV-chipkaart.nl. Het DWI doet daar steevast niet moeilijk over, maar dat vermag niet te verminderen hoe consciëntieus ze het aanpakt.

Soms voelen we de behoefte haar een beetje bij te voederen, sociaal zowel als metabolisch. Ook dat weigert ze meestal, want als ze bij anderen kan eten, dan is dat steun in natura en ja, het DWI. Die doen daar niet moeilijk over, want in ons dorp is daar een maximaal bedrag voor vastgesteld en daar komt ze niet aan. Lang niet. Toch houdt ze eraan vast dat ook etentjes steun zijn.

Giften – ook al is het voor haar verjaardag – is precies hetzelfde verhaal en ook hierover – zij heeft dat gechecked bij het DWI – doet men niet moeilijk. Toch blijft ze zich erop beroepen dat ze netjes met andermans belastinggeld om moet gaan.

U zult begrijpen dat af en toe boodschappen voor haar doen al helemaal niet kan, hoe durven we het te suggereren! Ze heeft een rijbewijs, maar een auto lenen? Geen denken aan! Of ze betaalt zelf de benzine en 19 cent per kilometer en rijdt niet meer dan 500 km per jaar want anders moet de cataloguswaarde van de wagen bij haar inkomen geteld worden. Het DWI ken die regel niet, maar zij wél. Wat voor werkenden geldt, moet ook voor haar gelden.

Ondertussen wordt ze elk jaar dikker – de laatste week van de maand eet ze in de regel droog witbrood, ovenfriet, of macaroni met ketchup – en onze steeds slimmere plannen om haar af en toe wat bij te spijkeren, zijn allemaal gestrand op haar gewetensbezwaren.

Mocht u de gedachte bekruipen dat deze vrouw een voorbeeld zou moeten zijn voor menige bijstandstrekker, think again. Haar houding komt niet voort uit een goed gevormd geweten, maar uit een dijk van een angststoornis. Zij slikt er medicijnen voor: een gerichte dosis Prozac. Dat helpt niet alleen tegen depressies, maar ook bij een angststoornis. Dat is ook de reden dat ze in de bijstand zit. Praat vijf minuten met haar en u heeft direct in de gaten dat er ‘iets is’, al weet u niet direct wat precies. Ze is het schoolvoorbeeld van de mens waarvan de arbeidsmarkt afstand neemt.

Maar wat nu als niet de individuele burger, maar de overheid nodig aan de Prozac moet?

Naschrift: hier aangekomen wilde ik eigenlijk nog wat verdere gedachten en bevindingen opschrijven, maar ik slaagde er maar niet in dat op een bevredigende manier te doen, wat ik ook probeerde. Tot ik me realiseerde dat de slotzin ook precies dat was: de slotzin.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op 7000 euro

 1. FrankB zegt:

  Ik heb wel een aanvullende bijstandsuitkering en geen angststoornis (of iig bij lange na niet zo ernstig), maar herken haar houding wel degelijk. Bijstandtrekkers zijn tweederangsburgers in dit land.

  https://www.dvhn.nl/meningen/De-meeste-bijstandsgerechtigden-deugen-26446608.html

  Lees de Participatiewet (eenvoudig te googelen) en besef, na worsteling met het juridische taalgebruik, dat dit artikel de spijker op de kop slaat. Mevrouw mag aan een angststoornis lijden, daarom kan ze nog wel op elk moment slachtoffer worden van willekeurige vervolging.
  Met je slotzin is er maar één dingetje mis: het ontoepasselijke gebruik van het woordje “als”. En ik schrijf het er maar even bij – mijn eigen partij heeft destijds voor alle betreffende wetgeving gestemd, onder de huidige lijsttrekker en partijleider. Die van de PvdA heeft tenminste het fatsoen gehad op te stappen.

  “Dit is gewoon een waanzinnig gaaf land”, aldus de huidige en komende regeringsleider.

Reacties zijn gesloten.