Stemwijzers

Nou, ik heb ze maar eens allemaal gedaan, want ik ben nog nooit zo zwevend geweest als dezer dagen.

Stemwijzer (gebaseerd op 30 aan partijen voorgelegde stellingen): BIJ1 (86%), Groen Links (80%), NIDA (74%), SP & PvdD (69%), DENK, Volt & Piratenpartij (66%), D66 & PvdA (57%), CU (54%), JONG & Splinter (51%) en de rest zit op < 50%

Partijenwijzer (gebaseerd op beginselen): DENK (78%), PvdA (72%), Groen Links & CU (67%), PvdD (61%), D66 & SP (58%), CDA (53%) en de rest zit op < 50%.

Kieswijzer (gebaseerd op 30 aan lijsttrekkers voorgelegde stellingen): Groen Links (78%), D66 & PvdA (76%), Volt (73%), BIJ1 (72%), Piratenpartij (70%), DENK (69%), PvdD (65%), CU & Splinter (64%) en meer partijen geeft hij niet.

Kieskompas (als Stemwijzer, maar gecheckt aan partijdocumenten):

Burgeragenda (gebaseerd op partijprogramma’s): BIJ1 (67%), PvdA & Groen Links (53%) en de rest zit op < 50%.

Stemmentracker (gebaseerd op stemgedrag fracties op 29 onderwerpen): Groen Links (75%), PvdA (68%), D66 & DENK (57%), SP, CU, PvdD & 50Plus (54%), CDA (50%) en de rest zit op < 50%.

Stemchecker (op basis van stemgedrag): Groen Links & SP (73%), PvdA (70%), 50Plus & DENK (63%), PvdD (60%), D66 (57%), CU (53%), VVD (50%) en de rest zit op < 50%.

Partijgedrag (op basis van stemgedrag): Groen Links, PvdD & SP (76%), PvdA (68%), D66 (65%), 50Plus & CU (54%), CDA (51%) en de rest zit op < 50%. Daarbij is nog wel opvallend dat in dat segment de PVV de eerstvolgende is met 49%, gevolgd door DENK met 46% (SGP 43%, VVD 41% en FvD 24%).

Slimmer kiezen (op basis van stemgedrag): DENK, Groen Links, PvdA & SP (97%), 50Plus, PvdD en fractie van Kooten/Arissen (93%), Krol (77%), SGP (67%), CU (63%), D66 (60%), FvD (57%), PVV (53%), CDA 50%) en de rest zit op < 50%.

De MoslimStemhulp dan maar? (een hele aardige trouwens, en van niemand minder dan J.J. van Klaveren!): Piraten 71%; SP en D66 57%; NIDA, FvD, DENK & GL 52% en de rest zit onder de 50%. Jawel: NIDA, FvD, DENK & GL… Bien étonné de se trouwer ensemble… Dat helpt dus ook niet echt…

Laatste redmiddel: de Ongemakkelijke Stemwijzer van het Humanistisch Verbond: BIJ1 69%; GL & PvdA 64% en meer geven ze niet.

Die laatste is een aardige stemwijzer, maar veel van de dilemma’s zijn of helemaal geen lastige dilemma’s, of formuleren de kwestie zo dat je het antwoord moet geven dat je eigenlijk niet bedoelt. Voorbeeld: ik vind niet dat een school een leraar met een ‘andere levensbeschouwing’ mag weigeren. Dus een katholieke school mag van mij geen atheïst weigeren, maar wel een angry atheïst. Zo weigert ook de School Tegen den Bijbel wat mij betreft geen protestant, maar wel een zendeling.

Opvallend is de nogal wisselende plek van DENK, van eerste plaats tot gelijk aan FvD en zelfs na de PVV. Verrassend vond ik ook de plek van BIJ1 in de stemwijzers die die partij meenemen. Dat doen ze niet allemaal, omdat ze niet in de kamer zitten. En natuurlijk de PvdD, waar ik echt nooit op zou stemmen, maar dat is geen verrassing meer, die komt bij mij al jaren bovendrijven.

Mij viel ook op dat ik alle moties die bij één van de stemhulpen voorbij kwamen zo geformuleerd waren dat ik het er eigenlijk bijna altijd wel mee eens was. Ik vermoed dat de tekst van een motie de eigenlijke politieke portée (spel je dat zo?) ervan niet helemaal goed weergeeft.

Maar goed, Groen Links is mij (sinds Femke) te liberaal – sensu Syllabus Errorum – DENK te populistisch en de PvdA… eh, moet ik dat nog uitleggen? SP – te sektarisch, D66 – waren die niet nog steeds voor het districtenstelsel? Ik tref er niks over aan in hun programma, maar ze blijken weer wel voor een <rillingen aan> bindend correctief referendum <rillingen uit>. CU is religieus (ik stem niet op religieuze partijen, de VVD incluis) en BIJ1 is me te Calvinistisch. De Piratenpartij dan maar? Sorry, maar met zo’n naam… Kijk maar naar de Partij voor de Mensen Dieren. Volt? Ik ben helaas oud genoeg om me Sellafield Windscale, Harrisburg, Tsjernobyl en Fukushima te herinneren…

Niet stemmen op een programma, maar op de mens? Van alle lijsttrekkers zou ik het liefst Sigrid Kaag als premier zien, wat ik verder ook denk over haar partij. Sylvana Simons gun ik – om redenen die ik zelf ook niet helemaal begrijp – wel een plaats in het parlement, maar zeker niet als premier. Alle mannelijke lijsttrekkers plus Lilianne Ploumen zijn me allemaal veel te middle of the road.

Hoe ouder ik wordt, hoe moeilijker het leven lijkt te worden… zucht. Nog anderhalve dag de tijd om na te denken…

Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Stemwijzers

  1. Rob Alberts zegt:

    Ouder wordend ben ik van mijn vaste keuze afgestapt.

    Nu gaan mijn zorgen uit naar de te verwachten lange en moeizame kabinetsformatie.

    Democratische groet,

Reacties zijn gesloten.