Ellen Laan

Tijd voor een compliment aan Ellen Laan. Wie dat is en waarom ik dat compliment maak is een lang verhaal.

In de tijd dat ik nog geen kinderen had, kon ik meestal wel een dagelijkse dosis ergernis gebruiken. TV-programma’s, stukken in de krant met een kop waaraan je meteen al zag: dit is goed fout. Even lekker ergeren. En aangezien ik de gewoonte heb om alles wat ik lees ook echt uit te lezen (op slechts enkele uitzonderingen na) kon mij op een goede dag – het was lang geleden, ik was waarschijnlijk nog student – het volgende gebeuren.

Ik weet niet meer wat de kop was, maar het was me al direct duidelijk dat dit ging over een wetenschappelijk onderzoek naar het verschil in opwinding tussen mannen en vrouwen die naar porno keken. Reguliere lezers van mijn blog weten hoe ik daarover denk, dus het zal in ieder geval hen niet verbazen dat mijn eerste reactie iets was in de trant van ‘wie zit daar nou in ’s hemelsnaam op te wachten?’, ‘moeten mijn belastingcenten daarheen? ‘ (als student betaalde ik die niet eens, maar dat is voor verontwaardigden slechts een bagatel) en ‘waarom zouden we dat willen weten?’

De te onderzoeken opwinding bleek vooral de relatie tussen geestelijke en lichamelijke opwinding in te houden. De geestelijke opwinding werd gemeten door de proefpersonen tijdens het kijken met een soort schuifje hun gevoel van opwinding aan te laten geven. De lichamelijke opwinding werd gemeten met een rekstrookje om de jongeheren heen en bij de vrouwen met een plug met een vochtigheidsmeter in de daarvoor geëigende plek.

Hier bereikte mijn ergernis een ware climax. ‘Wat bezielt dat mens?’ dacht ik toen ik dat las. Het artikel had inmiddels ook de onderzoekster vermeld: Ellen Laan, een naam die ik sindsdien nooit meer vergeten ben.

Maar ik las dus door en leerde dat lichamelijke en geestelijke opwinding bij mannen behoorlijk gelijk loopt. De uitroep ‘boeien!’ bestond destijds nog niet, maar die mededeling bevestigde mijn idee dat wetenschappelijk onderzoek naar wat elke man al weet weggegooid geld was.

Bij vrouwen lag dat totaal anders. Als ik het me goed herinner, leek er zelfs nauwelijks verband te bestaan tussen de lichamelijk meetbare en de geestelijk gerapporteerde opwinding. Oké, dat wisten we dan weer voor aan de borreltafel. Al werd er aan de borreltafels die ik aandeed nooit echt over dit soort onderwerpen gesproken.

Maar toen kwam het: de resultaten van het onderzoek bleken een praktische toepassing te hebben. Vrouwen die verkracht worden, merken vaak dat ze lichamelijk alle tekenen van opwinding vertonen. Merken dat je lijf ‘ja’ zegt, terwijl je zelf uit alle macht ‘nee’ wilt. Dat kan leiden tot serieuze zelftwijfel en in sommige gevallen zelfs tot trauma’s. Enter Ellen Laan die met dit onderzoek eenvoudig kon aantonen dat je lijf eenvoudig zo niet werkt.

Het is dit artikel dat me ervan overtuigde niet alleen dagelijks op zoek te gaan naar mijn broodnodige dosis ergernis, maar ook zo af en toe eens wat te lezen waarvan je op het eerste gezicht denkt dat je het daar totaal mee oneens gaat zijn. Er gaat een wereld voor je open. 

Naschrift: Ellen Laan is afgelopen 22 januari ’22 overleden, ze was al een tijd ziek.

Dit bericht werd geplaatst in Wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Ellen Laan

 1. Drabkikker zegt:

  Hetzelfde gebeurt overigens ook bij mannen die verkracht worden: ook daar kunnen de desbetreffende lichaamsdelen reageren alsof er opwinding in het spel is. Wat daders achteraf dan vaak nog aanvoeren als excuus ook. “Hoezo verkracht? Je vond het duidelijk lekker.” Een kwalijke zaak, en goed dat er meer bekendheid aan wordt gegeven.

 2. FrankB zegt:

  “op het eerste gezicht denkt dat je het daar totaal mee oneens gaat zijn”
  Op het eerste gezicht let ik daar nooit op. Dan let ik erop of ik het onderwerp interessant vind, of dat nou in positieve of in negatieve zin is. Gevolg: als verstokt ongelovige heb ik jarenlang Trouw gelezen (totdat de krant niet langer misschien wel de beste van Nederland wilde zijn maar een tabloid werd).

  “Er gaat een wereld voor je open.”
  Tja, een Homo Universalis zal ik niet meer worden, dus een heleboel werelden zullen hoe dan ook voor mij gesloten blijven. Vandaar mijn criterium.

Reacties zijn gesloten.