De Wanhoopsdaad

De kans dat u ooit van de Kristallnacht hebt gehoord, is meer dan levensgroot. Dat u de naam Herschel Grynszpan kent, is daarentegen niet heel waarschijnlijk. Toch hebben die twee alles met elkaar te maken. De zeventienjarige Herschel Grynszpan schoot op 7 november 1938 in Parijs de Duitse ambassadesecretaris Ernst vom Rath neer en diens dood twee dagen later werd door de Nazi’s aangegrepen voor de pogrom in de nacht van 9 op 10 november.

Sidney Smeets, strafrechtadvocaat bij Spong advocaten in Amsterdam, schreef in 2013 het boek De Wanhoopsdaad over de lotgevallen van Herschel Grynszpan, de aanslag en de – uitgebreide – nasleep van de gebeurtenissen. Het is een bijzonder goed leesbaar boek, Smeets heeft een vlotte pen, dat keurig voorzien is van noten, een register en een bronnenlijst, incluis de nummers van de stukken in de geraadpleegde archieven.

Smeets, die naast rechten in Leiden ook geschiedenis in Utrecht studeerde, heeft zich er niet makkelijk van af gemaakt. Iedere betrokkene bij de aanslag, de Kristallnacht en de diverse rechtszaken die tegen Grynszpan zijn voorbereid (hij is uiteindelijk nooit berecht), krijgt uitgebreid aandacht en ook de gebeurtenissen zelf worden goed ingeleid, toegelicht en van een korte voorgeschiedenis voorzien. Tijdens het lezen van het derde en vierde hoofdstuk kreeg ik zelfs de indruk dat zijn tekst ook prima voldeed als eerste kennismaking met wat Nazi-Duitsland nu eigenlijk was.

Belangrijkste gebeurtenis uit het boek is een aanslag en advocaat Smeets besteedt in zijn boek dan ook veel meer dan je zou verwachten aandacht aan allerlei juridische details. Je zou een saai verhaal verwachten, maar niets is minder waar. Zo vond ik het persoonlijk erg leerzaam om te lezen dat een wet die de Nazi’s aannamen om Joden uit het onderwijs te weren, Gesetz gegen die Uberfullung deutscher Schulen und Hochschulen heette en Smeets biedt meer van deze verhullende pareltjes. Sowieso was dit het eerste verhaal dat ik ooit las waarin de juridische inkleding van de machtsovername door de Nazi’s uiteen werd gezet.

Ook de min of meer juridische behandeling van de voorbereidingen van het Franse strafproces, dat nooit doorging omdat de Duitsers Frankrijk binnen vielen, en die van het showproces dat de Nazi’s op touw zetten, en dat uiteindelijk strandde dankzij een meesterzet van Grynszpan (ik spoil even niet), werkt heel verhelderend en verveelt daardoor nooit.

Ik las het boek omdat ik me dat al vijf jaar lang voornam, maar schrijf er nu over omdat het boek me onverwacht aanzette tot denken over de actualiteit. De hele geschiedenis begint namelijk met 12.000 Poolse Joden die door de Nazi’s de Poolse grens overgezet werden en de Polen die weigerden ze op te nemen (de rest van Europa trouwens ook), waardoor de vluchtelingen strandden in een niemandsland zonder voorzieningen, waar ze door internationale privé-initiatieven ternauwernood in leven gehouden werden. Herschel Grynszpans ouders en zus zaten daar bij en hij meende een daad te moeten stellen.

Onwillekeurig moest ik denken aan gestrande Syrische vluchtelingen in Griekenland. Heel onwaarschijnlijk leek het mij niet dat bij een familielid ergens in Europa de machteloze stoppen een keer doorslaan. An accident waiting to happen zogezegd. En net als Grynszpan zal zo iemand al snel worden betitelt als ‘terrorist’. Als Smeets’ boek iets duidelijk maakt, dan is het wel hoe betrekkelijk zo’n etiket is.

Ik betwijfel of dat het doel van Smeets was in 2013. Het doel dat hij wél heeft, is feit van fictie scheiden rondom de aanslag en zijn dader. Er is namelijk (ik spoil weer even niet) ook nogal wat mythevorming gepubliceerd (en niet alleen door Nazi’s) rondom deze gebeurtenissen en Smeets rafelt die minutieus uiteen om uiteindelijk tot een alleszins nuchtere en logische conclusie te komen.

Was u ooit van plan zich te verdiepen in de Kristallnacht, neem dit boek.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De Wanhoopsdaad

 1. saskia sluiter zegt:

  Mark Twain: Geschiedenis herhaalt zich nooit, ze rijmt.

 2. FrankB zegt:

  “is daarentegen niet heel waarschijnlijk”
  Zoals wel vaker ben ik onwaarschijnlijk – ik kende de naam al jaren. Grynszpan was een triest figuur, iemand die bij mij intens medelijden opwekt. Hij schoot ook nog eens de verkeerde dood, want Vom Rath was nauwelijks een nazi. Als er dan toch iemand moet doordraaien – want ja, we kunnen er op zitten wachten – wegens familie in Griekenland dan hoop ik dat de één of andere harteloze verantwoordelijke politicus het mikpunt wordt. Ja, ik keur dat bij voorbaat af. Ja, ik heb er ook alle begrip voor.

  • Doe mij een lol en keur dat achteraf ook een paar keer nadrukkelijk af. Je mag er de reactieruimtes hier voor misbruiken. Dit is het internet, alles wordt bijgehouden en op de één of andere manier leggen afkeuringen toch wat minder gewicht in de schaal. Voor je het weet komt de kogel straks wéér van links…

   • FrankB zegt:

    Geen probleem. De moorden op Fortuyn en Van Gogh keur ik ook af. En heel wat minder ook. Zelfverklaarde dierenvrienden die directeuren van fokkerijen en vivisectie instituten (plus hun gezinnen) bedreigen: ze deugen niet. Erwin Olaf die die rioolrat in zijn gezicht heeft gespuugd en Andreas Kinneging die hem een klap verkocht: dom, dom, begrijpelijk en oliedom. En ik weiger lid te worden van Greenpeace omdat ze destijds de boel bedonderd hebben mbt de Brent Spar. Eenieder die mij probeert te werven krijgt dat meteen ingewreven.
    Tenslotte schiet de Sterke Arm met die Pet die ons Allemaal Past ernstig tekort in Ter Apel.

    https://www.dvhn.nl/groningen/Collectief-winkelverbod-Ter-Apel-in-de-ijskast-24031792.html
    https://www.dvhn.nl/groningen/Staatssecretaris-Extra-geld-voor-veiliger-buslijn-in-Ter-Apel-23938939.html

    Dat ik radicaal links ben wil niet zeggen dat rechts altijd ongelijk heeft.
    Bijna vergeten: linkse figuren op Krapuul en zo die de moeilijke situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers misbruiken voor hun eigen propaganda moet ik niet.

    https://www.krapuul.nl/nieuws/2691324/ramen-ingegooid-bij-door-neo-nazis-gekraakt-pand-in-amsterdam/

    Kan die PvdG makkelijk schrijven – die zit lekker ergens in het noorden, is itt mij nooit in de Dieselstraat geweest (ik wel) en heeft nooit met de woordvoerders van Wij Zijn Hier gesproken (ik wel). Maar ja, welke leunstoelsocialist maakt zich druk om de belangen van een stel Afrikanen als hij lekker zijn antifascistische stokpaardje kan berijden?

    http://wijzijnhier.org/2018/03/

    Toen ze daar zaten (ze zijn al weer een paar maanden weg) organiseerden ze een buurtfeest, wilden die neonazi’s door de Amsterdamse politie laten afhandelen en zaten al helemaal niet te wachten op straatrellen en leunstoelsocialisten die dat toejuichen. Voor mij was dat blogstukje het slechtste nieuws van 2018. Dank voor de gelegenheid alsnog mijn afkeuring uit te spreken; Krapuul laat geen reacties meer toe, anders had ik me daar meteen impopulair gemaakt.

Reacties zijn gesloten.